Yeni medya sanatı'nın Türkiye'deki gelişimi: Candaş Şişman örneği
The development of new media art in Turkey: The case of Candaş Şişman
- Tez No: 721736
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDA ALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, İletişim Bilimleri, Art History, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yeni Medya Sanatı, Candaş Şişman, Türkiye'de Yeni Medya Sanatı, New Media Art, Candaş Şişman, New Media Art in Turkey
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 358
Özet
“Yeni Medya Sanatı'nın Türkiye'deki Gelişimi: Candaş Şişman Örneği”başlıklı tezimiz, yeni medya sanatının Türkiye'deki gelişimini tarihsel olarak en erken üretilen eserlerden itibaren ele alan, sanatçı ve eser odaklı bir yaklaşım izleyen ve alanla ilgili kronolojik ve estetik konjonktür oluşturmayı hedefleyen bir araştırmadır. Tez çalışmamız, bir köken incelemesi olduğu için öncelikle 'yeni medya sanatı' adlandırmasını oluşturan ifade ve kavramlar tanımlanmıştır. Yeni medya sanatının tanımlanması, bu sanatın temel medyumu olan bilgisayarların, grafik, metin, müzik, görüntü ve animasyon gibi çeşitli üretim süreçlerinin incelenmesini gerektirmektedir. Bu nedenle çalışmamız ABD ve Avrupa'daki en erken yeni medya sanatı eserlerinin, sergilerinin ve örgütlenmelerinin incelenmesiyle devam etmiştir. Tezimizin temel amacının Türkiye'deki yeni medya sanatının başlangıcından itibaren günümüze kadar olan süreçte incelenmesi olduğu için araştırmamız Türkiye'deki eser üretimlerine yoğunlaşmış ve yeni medya sanatının ilk uygulamalarından itibaren kapsamlı bir eser üretim süreci, alandaki aktörlerin faaliyetleri ile birlikte incelenmiştir. İncelenen süreç Türkiye'den bir yeni medya sanatçısı olan Candaş Şişman özelinde derinleştirilerek alandaki çalışma biçiminin yansıtılması ve böylece bir yeni medya sanatçısı profilinin ortaya konmasıyla sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our thesis, titled“The Development of New Media Art in Turkey: The Case of Candaş Şişman”is a research that deals with the development of new media art in Turkey from the earliest historically produced works, follows an artist and work-oriented approach, and aims to create a chronological and aesthetic conjuncture about the field. Since our thesis is an origin study, first of all, the expressions and concepts that make up the naming of 'new media art' are defined. Defining new media art requires examining various production processes such as computers, graphics, text, music, image and animation, which are the basic medium of this art. Therefore, our work continued by examining the earliest new media art works, exhibitions and organizations in the USA and Europe. Since the main purpose of our thesis is to examine the new media art in Turkey from the beginning to the present day, our research has focused on the production of works in Turkey and a comprehensive work production process from the first applications of new media art has been examined together with the activities of the actors in the field. The examined process was concluded with reflecting the working style in the field, and thus revealing the profile of a new media artist, by deepening the process specifically for Candaş Şişman, a new media artist from Turkey.