İstmik tiroid nodülleri ve istmik tiroid kanserlerinin özellikleri
- Tez No: 721792
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: İstmus, lokasyon, malignite, Isthmus, location, malignancy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Tiroid nodülleri klinik uygulamalarda çok sık karşılaşılmaktadır. Toplumda ultrasonografi ile farkedilen nodül prevalansı %19 ile % 68 arasındadır (1). Klinik uygulamalarda USG bulguları değerlendirilerek nodüllere ince iğne biyopsi yapılması kararı alınmaktadır. Güncel literatürde nodül lokasyonun malignite belirleyici risk faktörleri ile arasında olabileceği savunulmuştur (2,3). Ayrıca literatürde lokasyona bağlı olarak diferansiye tiroid kanserlerinin prognozunun değiştiği bilgisi yer almaktadır (4,5). Çalışmamızın amacı büyük bir retrospektif analiz ile nodül lokasyonu ile malignite arasındaki ilişkiyi değerlendirmek ve malign olarak saptanan nodüllerin lokasyona göre metastaz paternlerini inceleyerek prognozları ile ilgili vermektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 1 Ocak 2009 ile 1 Kasım 2020 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalında izlenen 18-80 yaş arasında tiroid nodülü ile takipli İİAB yapılmış, sitoloji ve/veya patoloji sonuçları elde edilmiş hastalar dahil edilmiştir. 2009 ile 2020 yılları arasında İİAB veya cerrahi patolojik tanısı olan 10525 nodül USG sonuçları ile sitopatoloji sonuçları retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamızda, nodül lokalizasyonu (istmus-üst-orta ve alt loblar) ile malignite arasında anlamlı ilişki saptanmıştır (p0.0001). İstmus bölgesindeki nodüllerin alt loblara göre malignite riski daha yüksek saptanmıştır (OR:1.88 %95 GA, p=0.005). Üst loblarda yer alan nodüller ise alt loblara göre malignite riskinin daha yüksek olduğu saptanmıştır (OR:1.80 %95 GA, p=0.003). Yaptığımız lojistik regresyon modelinde, nodül lokalizasyonu (istmus-lober) malignite açısından bağımsız risk faktörü olarak saptandı (OR:1.34 %95 GA, p=0.008). İstmus lokasyonlu nodüllerin % 14'ü malign, lober lokasyonlu nodüllerin ise % 10.7'si malign olarak saptandı. Malignite ile istatistiksel olarak; nodül ekojenitesi (p0.001), mikrokalsifikasyon varlığı (p0.001), makrokalsifikasyon varlığı (p0.001), kenar düzensizliği (p0.001), kompozisyon (p0.001) ve nodül sayısı (p=0.013) ile anlamlı ilişki saptanmıştır. Çalışmamızda istmus ve lober yerleşimli kanserlerin metastaz paternleri de araştırılmıştır. İstmik ve lober kanserler ile kapsül invazyonu, kas invazyonu ve lenf nodu metastazı arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda nodül lokasyonunun malignite açısından bağımsız bir risk faktörü olduğu kanıtlanmıştır. İstmik lokasyonda bulunan nodüllerin malignite riski lober nodüllere göre daha yüksek saptanmıştır. İstmus kökenli kanserlerin metastaz paternleri ve prognozunu lober kökenli kanserler ile benzer saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Thyroid nodules are very common in clinical practice. Prevalance of thyroid nodules among the society is determined as between 16%-68% (1). In clinical practice, ultrasonography findings are used as a guidance for deciding whether to perform a fine needle aspiration biopsy (FNA). In recent literature, thyroid nodule location is defined as an independent risk factor for malignancy (2,3). Also, it is mentioned that; depending on the location of differentiated thyroid cancers, their prognosis can also differ (4,5). Our aim in this study was to analyze retrospectively whether location is an independent risk factor for malignancy and for nodules which were determined as malignant; to analyze their metastasis patterns and prognosis. Materials and Methods: In this retrospective study we analyzed patients between ages 18-80 whose thyroid nodules were followed up at Ankara University School of Medicine Department of Endocrinology and Metabolism and had FNA results between 1 January 2009 and 1 November 2020. In this study, a total of 10525 nodules were included which were examined by ultrasonography and their cytology and pathology results were available. Results: In our study we found out that thyroid nodule location (isthmus-upper-middle and lower lobes) was an independent risk factor for determining malignancy (p0.0001). Nodules at the isthmus location were observed to have a higher malignancy risk compared to lower lobes (OR:1.88 %95 CI, p=0.005). Nodules at the upper lobes were observed to have a higher malignnacy risk compared to lower lobes (OR:1.80% 95 CI, p=0.003). According to the logistic regression analyses that we perfomed with multiple variables, nodule location (isthmus vs lobes) continued to be a risk factor for determining malignancy (OR:1.34% 95 CI, p=0.008). 14% of isthmic nodules were found to be malignant where as 10.7% of nodules at the lobes were found to be malignant. We also concluded that nodule echogenity (p0.001), microcalcification (p0.001), macrocalcification (p0.001), irregular margin (p0.001), composition (p0.001) and number of the nodules (p=0.013) were also independent risk factors for determining malignancy. We also analyzed metastasis pattern of thyroid cancers located at isthmus and lobes. We found out that, there was no significant difference in capsular and muscular invasion and lymph node metastasis. Conclusion: As a result of our study we found out that nodule location is an independent risk factor for malignancy. We determined that nodules at isthmic location has higher malignancy potential compared to nodules at the lobes. We concluded that metastasis patterns and prognosis of isthmic thyroid cancer were similar to thyroid cancers at the lobes.