Acil serviste tüp torakostomi uygulanan hastaların geriye dönük değerlendirilmesi, tüp torakostomi yerleştirme hataları ve komplikasyonlarının incelenmesi
Retrospective evaluation of patients with tube thoracostomy in the emergency department, examination of tube thoracostomy placement mistakes and complications
  1. Tez No: 721807
  2. Yazar: REBİ DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Tüp torakostomi, komplikasyon, pnömotoraks, acil, Tube thoracostomy, complication, pneumothorax, emergency
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Tüp torakostomi plevral kaviteden hava, sıvı, püy, kan, safra boşaltılması amacıyla göğüs cerrahları ve acil hekimlerinin sıklıkla kullandığı cerrahi bir yöntemdir. Çalışmamızda hastanemizin acil servisinde tüp torakostomi uygulanan hastaların; demografik ve klinik özelliklerini, komplikasyonları, morbidite/mortalitelerini, değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: 2019 yılında acil servise başvuran ve tüp tokastomi takılan 111 hasta retrospektif olarak incelendi. Çalışmamızdaki verilerin analizinde pearson ki kare test, Fisher's, Exact testi ve Mann Whitney U testi kullanıldı. Bulgular: Araştırmamızdaki hastaların %22,5(25)'i ex, %54,1(60)'i taburcu olmuştur. Hastaların ortalama yatış süreleri 8,9±6,3 gündür. Tüp torakostomi uygulanan hastaların %79,3(88)'ünde travmatik, %20,7(23)'sinde spontan pnömotoraks bulunmaktaydı. Araştırmamızdaki 40 yaş altında olan hastalar Pnömotoraks görülme sıklığının 40 yaş üstünde olan hastalardan anlamlı düzeyde daha fazla olduğu tespit edildi (p=0,003). Hastaların %17,1(19)'inde komplikasyon gelişmiştir. En sık görülen komplikasyon malpozisyondur. Sonuçlar: Tüp torakostomi işlemi acil servisimizde sıkça yapılmaktadır. Hayat kurtarıcı bir uygulama olmakla birlikte sık sık komplikasyon görülmekte ve ölümle sonuçlanabilmektedir. Cerrahi steriliteye uyum ve tecrübe ile morbidite ve mortalite azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Tube thoracostomy is a surgical method frequently used by thoracic surgeons and emergency physicians to drain air, fluid, pus, blood, and bile from the pleural cavity. In our study, we aimed to evaluate the demographic and clinical characteristics, complications, morbidity/mortality of patients who underwent tube thoracostomy in the emergency department of our hospital. Methods: Our cross-sectional study included 111 patients who applied to the emergency department and underwent tube thorastomy in 2019. Pearson chi-square tes, Fischear Exact test and Mann Whitney U test were used in the analysis of the data in our study. Results: 77.5(86)% of the patients in our study were male and the mean age was 40.5±20.4 years. In our study 22.5(25)% patient were exitus and 54.1(60)% were discharged. The mean hospital stay of the patients was 8.9±6.3 days. Traumatic pneumothorax was found in 79.3(88)% of the patients who underwent tube thoracostomy, and spontaneous pneumothorax in 20.7(23)%. In our study, the incidence of pneumothorax in patients under 40 years of age was found to be significantly higher than in patients over 40 years of age (p=0,003). Complications developed in 17.1(19)% of the patients. The most common complication is malposition. Conclusion: Tube thoracostomy is frequently performed in our emergency department. Although it is a life-saving procedure, complications are frequently seen and may result in death. Compliance with surgical sterility and experience can reduce morbidity and mortality.