Özel gereksinimli çocuğa sahip ailelerin yaşam kalitelerinin farklı demografik değişkenler açısından incelenmesi
Examining quality of life among families of childrenwith special needs based on different demographicvariables
- Tez No: 721887
- Danışmanlar: DR. MUKADDES SAKALLI DEMİROK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aile, Yaşam Kalitesi ve Özel Gereksinimli Çocuk, Family, Quality of Life and Individual with Special Needs
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Betimsel araştırmasına uygun şekilde yürütülen bu araştırmada, ilişkisel araştırma türünün bir alt boyutu olan Nedensel-Karşılaştırmalı Model' kullanılmıştır (Fraenkel ve Wallen, 2006; Büyüköztürk, Kılıç, Akgün, Karadeniz ve Demirel, 2009). Araştırmada Beach Center Aile Yaşam Kalitesi Ölçeği'nin Türkçe formunun yapı geçerliği kullanılmıştır. Araştırmada, özel gereksinimli çocuğa sahip ailelerin aile yaşam kalitesi alt alan algılarını yordayıcı değişkenlerin etkisini belirlemek amacıyla parametrik ve parametrik olmayan testlere başvurulmuştur. Araştırmanın yordanan değişkeni ailelerin aile yaşam kalitesi ve alt alan algısı; yordayan değişkenleri ise ailelerin algıladıkları ailelerinyaşadıkları bölgeler, aylık hane geliri, anne-baba yaşı, annebaba meslekleri, ailelerin cinsiyet, medeni durumu ve yaşlardır. Araştırmanın çalışma grubunu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (n=200), İzmir (n=152) ve Van'dan (n=152) özel gereksinimli çocuğa sahip anne ve babalar oluşturmuştur. Araştırma grubu uygun örnekleme yöntemine göre alınmıştır. v Araştırma bölgesi olarak; Kuzey Kıbrıs, İzmir ve Van bölgelerinde alınmıştır. Araştırma bölgesi olarak Kuzey Kıbrıs, İzmir ve Van bölgelerinin seçilme nedenleri: Farklı sosyo- ekonomik özelliklere sahip yeterli sayıda aile bulunması, Daha öncede benzer bir araştırmanın bu bölgeler de yapılmamış olması, Araştırmacının kolay ulaşabileceği bir bölge olmasıdır. Özel gereksinimli çocuğa sahip ailelerinin demografik bilgileri 'SosyoDemografik Aile Bilgi Formu' aracılığıyla toplanmıştır. Özel gereksinimli çocuğa sahip ailelerinin aile yaşam kalitesive alt alan algılarını belirlemek amacıyla 'Beach Center Aile Yaşam Kalitesi Ölçeği (BCAYKÖ) - [Beach Center Family Quality of Life Scale] kullanılmıştır. Araştırmada veriler bağımsız değişkenlerin niteliği dikkate alınarak analiz edilmiştir. Araştırmada ailelerin yaşam kalitesi bağımlı değişken iken; cinsiyet, yaş, medeni durum, aylık hane geliri, meslek ve aile yapısı bağımsız değişken olarak alınmıştır. Ölçeklerin analizinde SPSS İstatistik Programı (SPSS 17.0) kullanılmış; yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, anova, Bonferroni analizi, Tek yönlü varyans analizi ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucu, Kuzey Kıbrıs, İzmir ve Van'da yaşayan ailelerin aile etkileşiminin, ebeveynlik alt algı puan ortalamasının yüksek düzeyde olduğu saptanmışken, Kuzey Kıbrıs ve İzmir'de ailelerin duygusal yeterlilik alt algı puan ortalamasının orta, Van'da yaşayan ailelerin duygusal yeterlilik alt algı puan ortalamasının düşük düzeyde olduğu saptanmıştır. Özel gereksinimli çocuğa sahip ailelerin aile yapısına göre yaşam kalitesi alt alan algılarının çekirdek ailelerin aile etkileşimi ve ebeveynlik alt alanında; çekirdek aile yapısının en yüksek olduğu, parçalanmış aile yapısının yüksek olduğu, duygusal yeterlilik alt alanıda çekirdek aile yapısının orta olduğu, parçalanmış aile yapısının düşük olduğu, finansal yetersizlik alt alanında; geniş aile yapsının orta olduğu, parçalanmış aile yapısının orta olduğu, kişisel yetersizlik alt alanında; geniş aile yapısının düşük olduğu, çekirdek aile yapısının orta olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, survey method and Causative-Comparative Model which is a sub-dimension of relational research was used (Fraenkel and Wallen, 2006; Büyüköztürk, Kılıç, Akgün, Karadeniz and Demirel, 2009). Beach Center Family Quality of Life Scale was used in this research. Parametric and non-parametric tests were used in order to determine the effect of predictive variables of sub-field perceptions of quality of life among families of children with special needs. Predicted variables of the research are quality of life of families and sub-field perception; and predictive variables are regions in which families live, family income, parents' age, parents' job, gender, marital status and ages. Study group of the research included mothers and fathers of children with special needs from Turkish Republic of Northern Cyprus (n=200), Izmir (n=152) and Van (n=152). Participants were selected based on appropriate sampling method. vii North Cyprus, Izmir and Van was selected as research regions. Reasons for selecting these places are: There are families with different socio-demographic characteristics. No similar research have been conducted before in these regions. Researcher has easy access to these regions. Demographic information of families of children with special needs were collected with“Socio-demographic Information Family Form”. In addition, Beach Center Family Quality of Life Scale was used in order to determine the quality of life among families of children with special needs. Data were analyzed by considering quality of independent variables. While dependent variable of the research was quality of life; gender, age, marital status, educational level of mothers and fathers, income level, job and family structure were independent variables. SPSS Statistics Program (SPSS 17.0) was used in the analysis of scales. Percentage, mean, standard deviation, anova, Bonferroni analysis, Oneway variance analysis and Kruskal Wallis test were used in the analysis. According to the results of the research, family interaction and parenting subperception mean scores of families living in North Cyprus, Izmir and Van are high. In addition, emotional competence sub-perception mean scores of families living in North Cyprus and Izmir are at a moderate level and emotional competence subperception mean scores of families living in Van is low. It was also revealed that nuclear family structure of families of children with special needs is really high in quality of life sub-field perceptions of family interaction and parenting, broken family structure is high, nuclear family structure is moderate in emotional competence sub-field, broken family structure is low, extended family structure is moderate in financial incompetence sub-field, broken family structure is moderate, extended family structure is low and nuclear family structure is moderate.