KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesindeki Fadime Kadın, Kıbrıs Şehbenderi El-hac Ömer Efendi, Hatice Hatun ve Emine Bint-i Aabdülmüttalip'e ait Osmanlı vakfiyelerinin transkripsiyon ve değerlendirilmesi
  1. Tez No: 721951
  2. Yazar: HÜSEYİN ÇETEKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HABİB DERZİNEVESİ, DOÇ. DR. HASAN SAMANİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arşiv, Archive
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Kıbrıslı Türkler, Vakıf, Osmanlı, Para Vakıfları, Cyprus, Turkish Cypriot, Waqf, Ottoman, Cash Waqf
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Kıbrıs‟ın 1571'de Osmanlılarca fethiyle birlikte adanın demografik yapısına yeni bir unsur olarak Müslüman toplum eklenmiĢtir. Osmanlıların adada teĢkil ettikleri idari, mali, ekonomik, kültürel ve sosyal yapıda bu alanlara iliĢkin ihtiyaç duyulan hizmetlerin yerine getirilmesinde Vakıflar çok önemli bir rol oynamıĢtır. Bir Osmanlı mirası olarak günümüze kadar varlığını sürdüren vakıf mallarının tapusu mahiyetindeki vakfiyelerin günümüz Türkçesine aktarılarak değerlendirilmesi Osmanlı Kıbrısı'nın sosyo-ekomomik tarihinin aydınlığa kavuĢturulması açısından çok önemlidir. Bu bağlamda, mevcut çalıĢmada KKTC Girne Milli ArĢiv ve AraĢtırma Dairesinde bulunan Kıbrıs'ta Osmanlı Dönemine ait 3552-3553-3554- 3558 sıra nolu 4 adet vakıf belgesinin yeni harflere aktarım çalıĢması yapılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman conquest of Cyprus in 1571, added the Muslim community as a new component within the demographic structure of the island. The Islamic Wagfs played a very significant role for the meeting of administrative, fiscal, social, municipial, cultural and economic services in the organization the Ottomans established in the island. The transcription of deeds of Wagfs established in Cyrus during the Ottoman rule into modern Turkish and their analysis is very important regarding the clarification of social, cultural and economic aspects of Ottoman Cyprus. In this context, in the current work, the four Ottoman Turkish documents of deeds of Waqfs in TRNC Kyrenia National Archives and Research Department, are transcripted into Modern Turkish Alphabet.