Bige Karasu'nun hikayelerinde empati
Empathy in Bilge Karasu's stories
  1. Tez No: 722334
  2. Yazar: ESMA ACIMERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ODACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bilge Karasu, Empati, Duygu, Einfühlung, Alımlama, Bilge Karasu, Empathy, Emotion, Einfühlung, Reception
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu tez, Bilge Karasu'nun hikâyelerinde empati konusunu incelemektedir. Bir kişinin kendisini, karşısındaki kişinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakması, o kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlaması, hissetmesi ve bu durumu ona iletmesi sürecine“empati”adı verilir. Empati, günümüzde pek çok disiplinin çalışma alanı içerisinde bulunmaktadır. Empatinin, bilişsel ve duygusal yönleri bulunmaktadır. İnsanın zihinsel bir yetisi olan empati, insan yaratımı olan edebiyat eserlerinde de önemli bir rol oynamaktadır. Edebiyat eserlerinde empati, eserin gücünü ve estetik derinliğini artırmaktadır. Empatik yönü yüksek olan eserlerin yapısı da güçlenmektedir. Edebiyat eserlerinde empatiye yönelik çalışmalar Einfühlung ve Alımlama Estetiği üzerine yoğunlaşmıştır. Bu tezde Bilge Karasu'nun eserleri, empati kavramı üzerinden incelenecektir. Bu bağlamda Einfühlung ve Alımlama estetiği kuramlarının karma bir şekilde uygulandığı yöntemle, empatinin; Bilge Karasu'nun eserlerine kattığı derinliğin, eserin muhtevasına katkısı ve eserlerde duygu ve düşüncelerin yansıtılmasına katkısı ele alınacaktır. Empatinin, post-modern anlatı teknik ve biçimlerinde, karakterler arası etkileşimde ve okur ile eser arasındaki özdeşimde nasıl ortaya çıktığı incelenecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the issue of empathy in Bilge Karasu's stories. Empathy is the process by which a person puts himself in the place of the other person and looks at things from his point of view, understands and feels the feelings and thoughts of that person correctly, and conveys this situation to him. Empathy is in the field of study of many disciplines today. Empathy has cognitive and emotional aspects. Empathy, which is a mental ability of humans, also plays an important role in human-created literary works. Empathy in literary works increases the power and aesthetic depth of the work. The structure of the works with a high empathic aspect is also strengthened. Studies on empathy in literary works have focused on Einfühlung and Reception Aesthetics. In this thesis, the works of Bilge Karasu will be examined through the concept of empathy. In this context, with the method in which the theories of Einfühlung and Reception aesthetics are applied in a mixed way, empathy; The contribution of the depth that Bilge Karasu added to his works to the content of the work and its contribution to the reflection of emotions and thoughts in the works will be discussed. It will be examined how empathy emerges in post-modern narrative techniques and forms, in the interaction between characters and in the identification between the reader and the work.