Okul öncesi (2-6 yaş arası) çocuklarda otoimmün tiroidit ve iyot eksikliğinin taranması
Scanning of autoimmune thyroiditis and iodine deficiency in preschool children (2-6 YEARS old)
  1. Tez No: 722347
  2. Yazar: GÖKÇE ERGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR CESUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hashimoto tiroiditi, otoimmün tiroidit, iyot eksikliği, 2-6 yaş arası çocuklar, Hashimoto's thyroiditis, autoimmune thyroiditis, iodine deficiency, 2-6 years old children
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Otoimmun tiroidit (Hashimoto tiroiditi) iyot alımının yeterli olduğu bölgelerde çocukluk ve adolesan çağda edinsel hipotiroidi ve guatrın en sık nedenidir. Otoimmun tiroid hastalıkları tipik olarak adolesan ve yetişkin yaş grubunda sık görülmektedir, süt çocuğu ve okul çağı çocuklarında otoimmun tiroidit varlığı ile ilgili çalışmalar vaka raporları şeklindedir. Nutrisyonel iyot eksiklikleri ilişkili tiroid hastalıkları açısından iyot elementinin düzeyine bakılması hastanın otoimmun tiroidit ve iyot eksiklikleri yönünden kapsamlı değerlendirilmesini sağlayacaktır. Materyal ve Metod: 1 Temmuz 2021 – 1 Ekim 2021 tarihleri arasında Bezmialem Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerine başvuran 2-6 yaş arası sağlıklı, bilinen kronik hastalığı olmayan, tiroid ilacı almamış 43 kız ve 43 erkek olmak üzere toplamda 86 sağlıklı çocuk çalışmaya alındı. Mevcut kriterlere uyan çocuklardan serum TSH, sT4, Anti-TPO, Anti-TG düzeyleri ile spot idrarda iyot düzeyi çalışıldı. Bulgular: Tiroid otoantikor pozitifliği olan 6 kişi (%6,9) saptanmış olup bu vakaların hiçbirinde tiroid fonksiyon testlerinde anormallik saptanmadı. Otoantikor pozitifliği olan vakalarda kız/erkek oranı: 2 olarak bulundu. Hem anti-TPO, hem de anti-TG pozitifliği olan bir vakada tiroid USG normal olarak sonuçlanmıştır. Bir kız çocukta subklinik hipotiroidi saptanmıştır, bu vakada iyot eksikliği ve Hashimoto tiroiditi saptanmamıştır. Çalışmamızdaki vakaların iyot eksikliği oranı %20,9 olup bunların %15,1'i hafif, %5,8'i ise orta düzeyde iyot eksikliği bulundu. Ağır düzeyde iyot eksikliği olan vaka saptanmamıştır. İyot eksikliği olan tüm vakalar ötiroid bulundu. Sonuç: Ülkemizde tiroid otoimmunitesi ile ilgili adolesan yaş grubunda çalışmalar yapılmış olup okul öncesi (2-6 yaş) çocuklarla ilgili araştırma yoktur. HT bulguları okul öncesi yaşta az görülmemektedir, ancak nispeten subklinik seyrettiğinden bu vakaların takibi önemlidir. Okul öncesi çocuklarda hipotiroidi bulgusu olmasa da hafif/orta iyot eksikliği yaklaşık 1/5 oranında görülmektedir. Bu nedenle iyot suplementasyonunun gerekliliği sonucuna varıldı. Çalışmamız bu yaş grubunda otoimmun tiroid hastalıklarının ve iyot eksikliği ilişkisinin anlaşılmasında daha geniş katılımlı yeni çalışmalar açısından öncü olacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Autoimmune thyroiditis (Hashimoto's thyroiditis) is the most common cause of acquired hypothyroidism and goiter during childhood and adolescence in regions where iodine intake is sufficient. Autoimmune thyroid diseases are typically seen in adolescent and adult age groups, moreover, studies on the presence of autoimmune thyroiditis in infants and school-age children are in the form of case reports. Examining the level of iodine in terms of thyroid diseases associated with nutritional iodine deficiencies will provide a comprehensive evaluation of the patient in terms of autoimmune thyroiditis and iodine deficiencies. Materials and Method: Between July 1, 2021 and October 1, 2021, children between the age of 2-6, without any known chronic diseases and a total of 86 healthy children; 43 male and 43 female that have not been administered thyroid medication were chosen for the study by Pediatrics Polyclinics of Bezmialem University Medical Faculty Hospital. Serum TSH, sT4, Anti-TPO, Anti-TG and iodine levels in spot urine were studied from children who met the current criterias. Results: Six individuals (6.9%) with positive thyroid autoantibody were detected and no abnormality was detected in thyroid function tests of any of these cases. In cases with autoantibody positivity, the female/male ratio was found to be 2. Thyroid USG was normal in a case with both anti-TPO and anti-TG positivity. Subclinical hypothyroidism was found in a girl, iodine deficiency and Hashimoto's thyroiditis were not detected in this case. The rate of iodine deficiency was 20.9%, of which 15.1% had mild and 5.8% had moderate iodine deficiency. No case with severe iodine deficiency was detected. All cases with iodine deficiency were euthyroid. Conclusion: In our country, studies on thyroid autoimmunity have been conducted in the adolescent age group, however, no research has been done on pre-school children (2-6 years old). Hashimoto's Thyroiditis symptoms are not uncommon in pre-school age; however, it is important to follow these cases as they are relatively subclinical. Although no signs of hypothyroidism are seen in pre-school children, mild/moderate iodine deficiency is seen at a rate of approximately 1/5. Therefore, it was concluded that iodine supplementation is necessary. Our study will be a pioneer in terms of similar studies with more extensive participation in understanding the relationship between autoimmune thyroid diseases and iodine deficiency in this age group.