Vokal kord atrofisi (SULKUS) olan hastalarda glottik yetmezliğin çok yönlü değerlendirilmesi
Versatile evaluation of glotic failure in patients with vocal cords atrophy (SULKUS)
- Tez No: 722354
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ CEMAL YUMUŞAKHUYLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ NECATİ ENVER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Sulkus verjetür, sulkus vokalis, videostroboskopik muayene, çökme indeksi, Sulcus vocalis, videostroboscopic examination, bowing index
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı sulkus tanılı hastaların tanısında kullanılan objektif ve akustik değerlendirmelerin yanı sıra, hastaların muayene kayıtları üzerinden ölçülen larengeal parametrelerin değerlendirilmesi, bu parametrelerin fonksiyonel değerlendirme araçlarıyla ilişkisinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışmaya, 1 Ocak 2019 ve 5 Kasım 2021 tarih aralığında Ses ve Yutma Polikliniği'nde muayene olmuş ve muayene kaydı net ayırt edilebilen 33 sulkus hastası katıldı. Kontrol grubuna bu hastalıkla ilgili şikâyeti olmayan, farklı nedenlerle muayene olmuş, ses kaydı alınmış 20 hasta dahil edildi. Toplam 53 hastanın muayene kaydı incelendi ve uygun görüntüler alındı. Alınmış görüntüler üzerinden ölçülen Larengeal Parametreler; Çökme İndeksi (Çİ), Normalize Glottik Gap Alanı (NGGA), Normalize Mukozal Dalga Amplitudu (Normalise Mucosal Wave Amplitude - NMWA), Normalize Amplitud (NA) parametreleri ile hastalardan elde edilen bulgular incelendi. Bu değerlerin akustik, aerodinamik parametreleri kıyaslandı. Her iki grupta Larengeal Parametreler ikinci ölçümcü tarafından tekrar değerlendirildi, ölçümler arası güven aralığı hesaplandı. Bulgular: Hasta ve kontrol grubu arasında maksimum fonasyon zamanı (erkek ve kadın), temel frekans (erkek); Shimmer ve Jitter, AVQİ, VHI-30, toplam Çİ, NGGA değerleri, mukozal dalgalanma (sağ ve sol), amplitud (sol), supraglottik aktivite (mediolateral yönde), kapanma paterni arasında anlamlı fark saptanmıştır. Her iki grup arasında NMWA, NA değerlerinde anlamlı fark saptanmamıştır. Çalışmamızda iki ölçümcü tarafından yapılan toplam Çİ, NGGA, NMWA, NA ölçümler arasındaki uyum; hastalarda, kontrollerde ve totalde ayrı olarak incelenmiş ve ICC değerlerine göre tüm parametreler de anlamlı saptanmıştır. Sonuçlar: Sulkus hastalarında muayene kayıtlarından elde edilen larengeal parametreler (özellikle toplam Çİ, NGGA) yararlı tanısal bilgiler sağlar ve sulkus hastalarının değerlendirilmesinde diğer tanısal yöntemlere ilave fayda sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to evaluate the laryngeal parameters through the examination records of the patients, to determine the relationship between these parameters and the Bowing İndex (BI), as well as the objective and acoustic values used in the diagnosis of sulcus vocalis patients, and to add a value range for BI to the literature. Methods: Thirty-three sulcus vocalis patients who were examined in the Voice and Swallowing outpatient clinic between January 1, 2019 and November 5, 2021 and whose examination records were clearly distinguishable, and 20 patients who had no complaints, who was examined for different reasons and whose voice recordings were taken, were included in the control group. A total of 53 patients' examination records were reviewed and appropriate images were obtained. Laryngeal parameters taken from the acquired images; Bowing Index (BI), Normalized Glottal Gap Area (NGGA), Normalized Mucosal Wave Amplitude (NMWA), Normalized Amplitude (NA) parameters were compared with the clinical features, acoustic and aerodynamic parameters of the patients. Laryngeal parameters in both groups were re-evaluated by the second measurer and the interrater reliability was calculated. Results: There was a significant difference between patient and control group Maximum phonation time (male and female), Fundamental frequency (male), Shimmer and jitter, AVQI, VHI-30, Total BI, NGGA values, Mucosal wave (right and left), Amplitude (left), Supraglottic activity (mediolateral plane) and glottal closure. There was no significant difference NMWA and NA between the two groups. In our study, the consistency between the total BI, NGGA, NMWA, and NA measurements made by the two measurers was examined separately in patients, controls and total, and it was found to be significant in all parameters according to ICC values. Conclusion: Laryngeal parameters (especially total CI, NGGA) obtained from examination records in patients with sulcus vocalis provide useful diagnostic information and may provide additional benefit to other diagnostic methods in the evaluation of patients with sulcus vocalis.