Implementation of a speaker recognition system
- Tez No: 8163
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET METE BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Konuşmacı Tanıma, Doğrusal öngör ülü Kodlama CDÖKD, Eğitim, Geniz Boşluğu. ANABILIM DALI KODU : 602. OS. 09 vi
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET KONUŞMACI TANIMA SİSTEMİ GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Ö?ÜNÇ, Ayşe Semra Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Müh. Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi »Ankara Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Mehmet Mete BULUT Şubat 1990, gg sayfa Bu çalışmada, insanları seslerinin özelliklerini kullanarak tanıyan bir mesaj dinleme/bırakma sistemi gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın konuşmacı tanıyan kısmı, kişilerin seslerini kaydetmek için çalışma süresince tasarlanan“kayıt ve mesaj anons kartı ”m kullanır. Kaydedilen tümceler işlenir, sınırlandırılır, ve yabancı kişiyi tanımada kullanılır. Ses işleme, sesin görünge zarfının bir göstergesi olan doğrusal öngör ülü kodlama değişkenlerinin bulunması ile gerçekleştirilir. Ses tanıyan kısmin çalışabilmesi için, sistem ilkin“eğitilmelidir”. Eğitim, tanımada kullanılan anahtar cümlenin gruptaki her konuşmacı tarafından yapılan tekrarlarının işlenmesi olayıdır. Anahtar cümle, konuşmacının geniz boşluğu özelliklerini yansıtan kelimeleri içerir. Anahtar cümlelerin işlenmesi ile.t ani ma kısmında kullanılacak olan konuşmacı -içi özilişki matrisi elde edilir. Tanıma işlemi tamamlandığında, sistemin kullanıcı arabirimi olan mesaj bırakma/dinleme kısmı mesaj ile ilgili işlevlerini yerine getirmeye hazırdır. Kayıt ve mesaj anons kartı dışında, sistem yazılıma dayanır. Bu amaçla TURBO PASCAL Versiyon S. O ile yazılmış olan programlar bir PC XT* de koşulurlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF A SPEAKER RECOGNITION SYSTEM ÖCÜNÇ, Ayşe Semra M.S. in Electrical and Electronics Engineering Middle East Technical University, Ankara Super vi sor : Assi st. Pr of. Dr. Mehmet Mete BULUT February 1990,,99 pages A message handling system which recognizes the speakers from their voices for announcing or recording the messages is implemented in this study. The speaker- recognition part of the system uses the record and message announce board, developed throughout this study, to hand the utterances from unknown speaker. These utterances are processed, classified, and used for recognition of the unknown speaker. The speech processing is made by using the linear prediction, characteristics of speech which provide a representation of spectral envelope of speech signal. For the recognition system to work properly, it must first be“trained”. The training is the processing of the repetitions of the keysentence by each speaker in the group. The keysentence contains the words which reflects the speaker's vocal tract characteristics. The iiiprocessing of the keyservtence utterances results in the intraspeaker correlation matrix which is to be used in the recognition step. The trained system is ready to recognize the unknown speakers. Once the recognition is performed, then the message handler, which is the user interface part of the system organizes the messaging functions. Except the record and message announce board which is implemented in hardware, the system deeply depends on the software. The programs are written on a PC XT machine, using TURBO PASCAL Ver. S. O. Keywords : Speaker recognition, Linear Predictive Coding C LPO, t r ai ni ng, vocal t r act. SCIENCE CODE : 603. 02. 09 iv