Hareketli illüstrasyon tasarımı uygulamalarının incelenmesi: 30 Ağustos Zafer Bayramının 100. yıl tanıtım örneği
Examination of motion illustration design applications: An example of the centennial of the August 30 Victory Day
  1. Tez No: 722399
  2. Yazar: CEYDA KURTEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT MERCİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Animasyon, Dijital Tasarım, Hareketli Grafik Tasarımı, İllüstrasyon, 30 Ağustos Zafer Bayramı, Animation, Digital Design, Illustration, Motion Graphic Design, 30 August Victory Day
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Teknolojik gelişmeler, sanat ve tasarım alanına yeni imkânlar sunmuş ve bu durum geleneksel yöntemlerin değişmesine, hatta geleneksel yöntemlerle yapılamayacak uygulamaların gerçekleştirilmesine yol açmıştır. Dijitalleşen dünyada insanlar iletişim ihtiyacını karşılayan mecraları hem bir eğlence alanı hem de bir sosyalleşme aracı olarak görmektedir. Bu durum ekranlara olan ilgiyi arttırmakta dolayısıyla grafik tasarımlar da bu mecralara göre şekillenmektedir. Bu mecralarda paylaşılan içerikler sürekli değişmekte ve çeşitlenmektedir. İnsanların tıklanma veya beğenilme kaygılarının yanı sıra ticari anlamda müşterilere ulaşabilmek veya ulaşılanları o mecrada daha fazla tutabilmek adına etkileşimli yazılımın yanı sıra hareketli grafikler (MG) gibi özgün grafik tasarım uygulamaları hazırlanmaktadır. Bu alan her geçen gün büyümekte ve internetin kullanım oranlarının dünya genelinde yaygınlaşması ve artması ile birlikte ilgi odağı haline gelmektedir. İllüstrasyon, grafik tasarım ürünlerinde kullanılabilen en önemli resimleme tekniklerinden biridir. İllüstrasyonlar bir kitap metnini daha anlaşılır kılabileceği ve görsel zenginlik katabileceği gibi afiş tasarımını en çekici hale getirebilecek bir imgesi olabilir. Ancak durağan ve iki boyutlu yüzey üzerinde etkili olan bu resimleme tekniği, günümüzün teknolojik şartlarına göre hareketlendirilebilir ve daha dikkat çekici hale getirilebilir özelliklere sahip olabilmektedir. Bu yönüyle illüstrasyon; sinematografi ve animasyon gibi farklı disiplinlerle bir etkileşime girmiştir. Yapısı gereği hem içerik hem de teknik bakımdan tüm bu disiplinleri içinde barındıran alan ise hareketli grafik tasarımlardır. Bu sanat ve tasarım formu, günümüzün en önemli ve etkili anlatım araçlarından biri haline gelmiştir. Araştırmanın amacı, bir anlatımda durağan görüntü yerine ses ile birlikte hareketli görüntü kullanımının insanların çok daha ilgisini çekebileceğine ve/veya duygularını harekete geçirebileceğine yönelik olarak hareketli illüstrasyon tasarımlarının önemini vurgulamaktır. Ayrıca araştırma kapsamında“30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 100. Yılı”için örnek bir uygulama çalışması yapmak da hedeflenmiştir. Bu çalışma, Türk tarihinde en önemli zaferlerden biri olan 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 100. yılının anlamlı biçimde hatırlanmasını sağlamak açısından önemlidir. Genel tarama modeli çerçevesinde, ilgili literatürün incelenmesi kapsamında gerçekleştirilen araştırmada hareketli illüstrasyon tasarımlarının çağın gereksinimlerini karşılayan etkileyici bir anlatım aracı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The advancements in technology provided new opportunities to the field of art and design, which led to the change of the conventional methods, and even to the implementation of some practices that are hard to do in the traditional way. In a digitalized world, people tend to see the communication platforms as both an entertainment zone and means of socialization. While this increases the interest in the screen, the graphic design takes shape accordingly. The content shared on these platforms constantly changes and diversifies. Along with people's concern for click and like, in order to commercially reach to the customers or to further keep them in that platform, some original graphic design applications such as the motion graphics (MG), as well as the interactive software. This platform has always been growing, and, with the proliferation and the increase of the Internet across the world, become a centre of attention. Illustration is one of the most prominent limning methods that can be used in the graphic design products. Illustrations, while making a text in a book more comprehensible and visually richer, can become an image to make a poster design attractive. However, this limning technique, which is effective on the stable and two dimensional surfaces, can be animated and made more attractive. Illustration, within this context, has become interactive with various disciplines such as cinematography and animation. By its nature, the field that encompasses all these disciplines as regards both the content and the technique is the motion graphic design. This art and design form has already become today's most prominent and effective means of expression. The purpose of the study is to emphasize the significance of the motion illustration design such that the use of the motion picture along with the sound -instead of stable image- in an expression might further attract people's attention and/or stimulate their senses. Moreover, within the study, it is aimed to conduct a sample practice for the“Centennial of the August 30 Victory Day”. This study is significant in that it meaningfully reminds the Centennial of the August 30 Victory Day, one of the most important victories in the Turkish history. Within the framework of the general literature review model, the related literature has been reviewed and it has been concluded that the motion illustration designs are impressive means of expression that can meet the necessities of the time.