Çevresel Kuznets Eğrisinin ARDL ve Fourier ARDL yaklaşımıyla incelenmesi : Türkiye örneği
Examination of the Environmental Kuznets Curve With the ARDL and Fourier ARDL Approach: The example of Turkey
  1. Tez No: 722398
  2. Yazar: GAMZE KARAGÖZ DOMAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ZORTUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: ARDL Yaklaşımı, Çevresel Kuznets Eğrisi, Fourier ARDL Yaklaşımı, ARDL Approach, Environmental Kuznets Curve, Fourier ARDL Approach
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada Çevresel Kuznets Eğrisinin Türkiye için geçerli olup olmadığı ARDL ve Fourier ARDL yöntemleri ile test edilerek sonuçları karşılaştırılmıştır. Yapılan literatür taraması sonucunda modelde yer alan en önemli değişkenlerin Karbon Emisyonu (CO2), kişi başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, kişi başına elektrik tüketimi, nüfus ve kişi başına düşen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla değişkeninin karesi olduğu tespit edilmiştir. Bu değişkenlere ait veriler Dünya Bankası resmî sitesinden indirilmiş olup, 1968-2018 yıllarını kapsamaktadır. Çalışmanın sonucunda ARDL ve Fourier ARDL yöntemleri karşılaştırılmış ve hangi yöntemin tercih edilmesi gerektiği belirlenmiştir. Sonuç olarak ilgili dönemde ÇKE'nin geçerli olduğuna ilişkin bulgulara ulaşılmış ve Fourier ARDL yönteminden elde edilen sonuçların hem iktisadi hem de istatistiksel açıdan daha güvenilir olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the validity of the Environmental Kuznets Curve for Turkey was tested with ARDL and Fourier ARDL methods and the results were compared. As a result of the literature review, it has been determined that the most important variables in the model are carbon emission (CO2), Gross Domestic Product per capita, electricity consumption per capita, Population and Gross Domestic Product per Capita squared. The data for these variables have been downloaded from the official website of the World Bank and cover the years 1968-2018. As a result of the study, ARDL and Fourier ARDL methods were compared and it was determined which method should be preferred. As a result, findings regarding the validity of the EKC in the relevant period were reached and it was determined that the results obtained from the Fourier ARDL method were more reliable both economically and statistically.