Ülseratif kolit tanılı hastalar içersinde CMV kolit geçiren hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients with CMV colitis in patients diagnosed with ulcerative colitis
  1. Tez No: 722417
  2. Yazar: METE BURTAY YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM GİRAY NAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Cytomegalovirus, Ulcerative Colitis, CMV-DNA, Truelove-Witts
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Çalışmamızın amacı Ülseratif kolit hastalığı tanısı aldıktan sonra hastalığının belli bir döneminde CMV kolit atağı geçiren hastaların klinik özellikleri, atak sırasında aldığı tedavi ve sonraki takiplerinde kolektomiye veya maligniteye gidiş süreci olup olmadığı değerlendirilerek klinik pratiğimize ışık tutmasıdır. Çalışmada 2005-2020 yılları arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Ülseratif kolit tanılı hastalar içersinde CMV kolit atağı geçiren hastaların demografik ve komorbidite durumları, laboratuvar sonuçları, Truelowe – Witts skorlamasına göre klinik durumları, kolit tanısı için hangi immunsupresif tedaviler aldıkları, hangi immunsupresif tedavilerin CMV kolit atağını arttırdığı, inflammatuar belirteç düzeyleri, doku CMV-DNA biyopsi düzeyleri, atak sırasında antiviral tedavi alıp almama durumları, tedavi sonrası takip süreçlerinde kolektomiye veya maligniteye gidiş olup olmadığı retrospektif olarak incelendi. Bizim çalışmamızda 46 hastanın 4'ünün doku CMV-DNA biyopsi düzeyi 250 'nin altında olduğu için çalışmadan çıkarıldı. Kalan 42 hastanın 28'i CMV kolit atak döneminde antiviral tedavi alırken 14'ü antiviral tedavi almamıştır. Klinik durumları orta-ağır derecesinde olan hastalara antiviral tedavi verildikten sonra klinik durumlarının hafif derece düzeyine geldiği görülmüştür. Sedimentasyon, crp, kalprotektin gibi inflammatuar belirteç düzeyleri ile doku CMV-DNA biyopsi düzeyleri arasında korelasyon görülmedi. Bu durum doku CMV-DNA düzeyinin yüksekliğinin illa antiviral tedavi alması gerektiği şartını desteklememektedir. Antiviral tedavi alan ile almayanlar arasında ilaç durumları ve doku CMV-DNA biyopsi düzeyleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Fakat antiviral tedavi alan ile almayanlar arasında inflammatuar belirteç düzeyleri karşılaştırıldığında ise sadece crp düzeyi istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur. Bu durum göstermiştir ki antiviral tedaviye başlama durumunu hastanın klinik durumu, crp düzeyinin belirleyebileceği gösterilmiş ve çalışmamızın literatüre bu yönde katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelime:Sitomegalovirüs, Ülseratif Kolit, CMV-DNA, Truelove-Witts
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to shed light on our clinical practice by evaluating the clinical characteristics of patients who had a CMV colitis attack at a certain period of their disease after being diagnosed with ulcerative colitis, the treatment they received during the attack, and whether there was a progress to colectomy or malignancy in the following follow-ups. In the study, demographic and comorbidity conditions, laboratory results, clinical conditions according to Truelowe - Witts scoring, which immunosuppressive treatments were used for the diagnosis of colitis, which immunosuppressive treatments were used in CMV. In this study, it was evaluated retrospectively whether it increased colitis attack, inflammatory marker levels, tissue CMV-DNA biopsy levels, whether or not they received antiviral treatment during the attack, whether there was a progression to colectomy or malignancy in the follow-up processes. In our study, 4 of 46 patients were excluded from the study because their tissue CMV-DNA biopsy level was below 250. 28 of the remaining 42 patients received antiviral treatment during the CMV colitis attack period, while 14 did not receive antiviral treatment. It was observed that their clinical condition was mild after antiviral treatment was given. There was no correlation between the levels of inflammatory markers such as sedimentation, crp, calprotectin and tissue CMV-DNA biopsy levels. This does not support the condition that high tissue CMV-DNA level should receive antiviral treatment. When drug status and tissue CMV-DNA biopsy levels were compared between those who took and those who did not take antiviral treatment, there was no statistically significant difference. It has been shown that the clinical status and crp level of these patients can be determined, and it is thought that our study will contribute to the literature in this direction.