Gelişmekte olan ülke borsalarında yatırım riskleri analizi
Investment risks analysis in devoloping country stock exchanges
- Tez No: 722418
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Investment Risks Analysis in Developing Country Stock Exchanges, Excel, Eviews, Descriptive Statistics, Covariance, Correlation, Least
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere yatırım yapmak için ülkelerin faiz oranı, işsizlik, enflasyon oranı, GSYH, kredi notları, siyasi istikrar gibi temel analiz yöntemleriyle ön bilgiye sahip olabilmekteyiz. Geçmiş verilerle analiz yapmak risk seviyesini düşürmektedir. Gelişmekte olan ülke borsalarının en önemli endekslerinden aylık kapanış verileri toplanarak logaritmik değişim oranı (getiri oranı) Excel üzerinden formül kullanılarak elde edilen verilerin EVİEWS 10 programı kullanılarak tanımlayıcı istatistikleri, korelasyon ve kovaryans matrisi ve en küçük kareler (Least Squares) yöntemleriyle çeşitli analizler yapılarak ülkeler hakkında yatırım-getiri oranı ölçülmesi hedeflenmiştir. Bu çalışma Trakya üniversitesi, işletme anabilim dalı, yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır. Çalışma, üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde gelişmekte olan ülke borsaları hakkında bilgiler verilmektedir. İkinci bölümde gelişmekte olan ülke borsa detaylarına ve yatırım ve riskleri değinilmektedir. Üçüncü bölümde ise literatür kısmına ek olarak excelden elde edilmiş verileri, EVİEWS 10 programı kullanılarak, tanımlayıcı istatistikleri, korelasyon ve kovaryans tabloları ve en küçük kareler yöntemi (Least Squares) kullanılmaktadır. Anahtar kelime: Gelişmekte Olan Ülke Borsalarında Yatırım Riskleri Analizi, Excel, Eviews, Tanımlayıcı İstatistikleri, Kovaryans, Korelasyon, En Küçük Kareler (Least Squares).
Özet (Çeviri)
In order to invest in developed and developing countries, we can have preliminary information through basic analysis methods such as interest rates, unemployment, inflation rate, GSYH, credit ratings, political stability. Analyzing with historical data reduces the risk level. By collecting monthly closing data from the most important indices of developing country stock markets, the logarithmic rate of change (return rate) was formulated on Excel, and by using the EVIEWS 10 program, various analyzes were made with descriptive statistics, correlation and covariance matrix and least squares (Least Squares) methods about countries, Rate was measured. This study was prepared as a master thesis of Trakya University, department of business administration. The study consists of three main parts. In the first part of the study, information is given about the stock markets of developing countries. In the second part, the details of the developing country stock market, investments and risks are mentioned. In the third part, in addition to the literature part, data obtained from excel, descriptive statistics, correlation and covariance tables and least squares method (Least Squares) are used by using EVIEWS 10 program.