Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırma görevlisi doktorların uyku kalitesi ve uyku kalitesine etki edebilecek faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of sleep quality and factors affecting sleep quality of researchassistant doctors at Kocaeli University Medical Faculty, Kocaeli University, facultyof medicine, family medicine department
  1. Tez No: 722750
  2. Yazar: SİNAN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR, PROF. DR. İLKNUR BAŞYİĞİT, DOÇ. DR. CAN ÖNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pittsburgh Sleep Quality Index, Sleep Quality, Research Assistant Doctors
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı araştırma görevlisi doktorların uyku kalitelerini saptamak; uyku kalitelerine etki edebilecek faktörlerle, uyku kalitesi ilişkisini ortaya koyarak araştırma görevlisi doktorların yaşam ve uzmanlık eğitimi kalitelerinin iyileştirilmesine yönelik çalışmalara katkı sağlamaktır. Çalışmamıza Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesinde 01.11.2021-01.01.2022 tarihleri arasında görev yapmakta olan 273 araştırma görevlisi doktor dahil edilmiştir. Hazırlanan sosyodemografik veri formu, uyku kalitesini etkileyebilecek faktörler formu ve Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği (PUKÖ) araştırma görevlisi doktorlarla Google anket ile doldurulmuştur. Araştırma görevlisi doktorların ortalama uyku süresi 7,06 (ss:1,15) saat, PUKÖ puan ortalamalarının 6,87 (ss:3,10) olduğu belirlenmiştir. Çalışmamıza katılan 273 araştırma görevlisi doktordan 67 (%24,5)'sinin uyku kalitelerinin iyi olduğu, 206 (%75,5)'sının uyku kalitelerinin kötü olduğu saptanmıştır. Araştırmamız sonucunda asistan hekimlerin, cinsiyetleri, yaşam biçimleri (sigara içmeleri, uyumadan önceki 2 saat içerisinde yemek yeme alışkanlıkları, gece telefonun sesinin açık kalması), çalışma koşulları (çalıştıkları branşları, hastaneden ayrılış saati, nöbet tutulan gün sayısı) ile uyku kaliteleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğunu belirledik. Araştırma görevlisi doktorlarının uyku kalitelerinin iyileştirilmesi, dolayısıyla daha kaliteli uzmanlık eğitimi alabilmeleri ve daha kaliteli sağlık hizmeti sunabilmeleri için, araştırma görevlisi doktorların ve çalışma düzeni programlayıcılarının bu hususlardaki olumsuzlukların azaltılmasında daha fazla çabalarına gereksinim olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the sleep qualities of research assistant doctors; to contribute to the improvement of quality of life and education quality of research assistant doctors by establishing relations between sleep quality and factors that can affect sleep quality. 273 research assistant doctors who were working at Kocaeli University Faculty of Medicine between 01.11.2021-01.01.2022 were included in our study. The sociodemographic data form, Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and the form of factors that could affect sleep quality were filled in with a one-point interview with the research assistant doctors. Mean duration of sleep was 7,06 (ss: 1.15) hours, and mean PSQI score was 6.87 (ss: 3.10) for research-assisted doctors. Of the 273 research assistant doctors who participated in our study, 67 (24.5%) had good sleep quality and 206 (75.5%) had poor sleep quality. As a result of our research, we found that there was statistically significant relationship between sleep quality and gender, lifestyle (cigarette use, eating habits within 2 hours before sleeping, leave the phone on at night), working conditions (branches in which they work, time of departure from hospital, the number of days spent on shift) satisfaction status of resident physicians. We believe that research assistant doctors would receive better speciality education and provide better health care service by improving sleep quality of research assistant doctors. We believe that research assistant doctors and work schedulers need to put more efforts to reduce these drawbacks.