Romantik ilişkisi olan yetişkinlerin ebeveynleri ile olan bağlanma ve cinsel doyum ilişkisinin incelenmesi
An examination the relationship between parental attachments and sexual satisfaction of adults with romantic relations
- Tez No: 722766
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AMAN SADO ELEMO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Romantik İlişki, Bağlanma, Cinsel Doyum, Romantic Relationship, Attachment, Sexual Satisfaction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Çalışmada, romantik ilişkisi olan yetişkin bireylerin ebeveynlerine bağlanmaları ile cinsel doyum arasındaki ilişkiyi incelemek için bireylerin geriye dönük ebeveynlerine bağlanma düzeyleri incelenmiştir. Bireylerin erken çocukluk döneminde ebeveynlerine olumlu bağlanma geliştirmelerinin, cinsel doyum düzeyleri ile olumlu yönde ilişkili olabileceği varsayılmaktadır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyodemografik Bilgi Formu, Yeni Cinsel Doyum Ölçeği, Ana-Baba Tutumları I-II Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma örneklemini romantik ilişkisi olan yetişkin bireyler oluşturmaktadır. Anket sorularını 212 (%75,1) kadın ve 70 (%24,8) erkek olmak üzere 282 birey yanıtlamıştır. Araştırmaya katılan bireylerin çoğunluğu (%66.3) 18-24 yaş grubu olmuştur. Araştırma sürecinde ölçme araçlarından elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre erkek-kız arkadaş tipinde kararlı bir ilişki içinde olarak tanımlanan bireyler, kendilerini geçici bir ilişki içinde olarak tanımlayan bireylere göre cinsel olarak daha fazla doyuma sahiptirler. Üç yıldan fazladır romantik ilişkiye sahip olan katılımcılar, üç aydan daha az zamandır romantik ilişkisi olan katılımcılara kıyasla cinsel olarak daha fazla doyuma sahiptirler. Bireylerin ebeveynlerine bağlanmalarında babaların kontrolü veya aşırı koruması, diğer bağlanma boyutlarına kıyasla artan cinsel tatmin için pozitif bir öngörücü faktördür. Ayrıca bağlanma ilişkisinde babaların kontrol veya aşırı koruması, cinsel ilişki doyumunun eş/partner merkezli cinsel aktivite merkezli boyutundan (partnerin cinsel davranışı/tepkileri ve cinsel aktivitelerin çeşitliliği ve/veya sıklığı) elde edilen cinsel tatminin pozitif ve önemli bir belirleyicisidir.
Özet (Çeviri)
In the study, a restrospective assessment of early parent-child relationships of adults with romantic relationships and their sexual satisfaction was examined. It is hypothesized that individuals' positive attachment in their early parent-child relationship may positively be associated with their sexual satisfaction during their adulthood romantic relations. In this study, the Sociodemographic Information Form prepared by the researcher, the New Sexual Satisfaction Scale and the Parental Bonding Instrument (for fathers and mothers) were used as data collection tools. The research sample consists of adult individuals who identified themselves to be in a romantic relationship. 282 individuals, 212 (75.1%) women and 70 (24.8%) men, answered the survey questions. The majority (66.3%) of the individuals participating in the study aged between 18 and 24. Data obtained via the measurement tools were analyzed using the SPSS program. According to the findings of the study, Individuals in a committed relationship of boyfriend - girlfriend type were more sexually satisfied as compared to individuals identifing themselves as being in a casual relationship. Participants who reported to have over three years of romantic relationship were more sexually satisfied compared to individuals having less than three months of romantic relationships. Fathers control or overprotection in the early parent-child relationship is a positive predictive factor for increased sexual satisfaction compared to other early parent-child bonding dimensions. Moreover, fathers control or overprotection in the early parent-child relationship is a positive and significant pedictor of sexual satisfaction derived from the Partner/sexual activity centered diemsion (partner's sexual behavior/reactions and the diversity and/or frequency of sexual activities) of sexual satisfaction.