Ümmü Umâre (Nesîbe Bintü Ka'b) hayatı ve İslâm tarihindeki yeri
Umm Umarah's life and her place in the Islamic history
  1. Tez No: 722916
  2. Yazar: ESRA CANAN SOYÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TURAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Din, Tarih, Biography, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hanım Sahâbî, Ümmü Umâre, Savaş, Cesaret, Mücadele, Women Companion, Umm Umarah, Battle, Bravery, Fighting
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Ümmü Umâre, Hazrec'in Neccâroğulları koluna mensup olup Medine'de dünyaya gelmiştir. O ve ailesi, İslâm'ı öğretmek amacıyla Allah Rasûlü tarafından Medine'ye gönderilen Mus'ab b. Umeyr'in vesilesiyle Müslüman olarak Ensâr'dan ilk inananlar arasında yer almışlardır. Ümmü Umâre nübüvvetin on üçüncü yılında gerçekleşen II. Akabe Biatı'na iştirak eden iki hanımdan birisidir. Hz. Peygamber ile birlikte başta Uhud Gazvesi olmak üzere pek çok savaşa katılmış ve bu savaşlarda büyük faydalar sağlamıştır. Hz. Ebû Bekir döneminde gerçekleşen Yemâme Savaşı'na da katılan Ümmü Umâre bu savaşta pek çok yerinden yara almasına ve eli kesilmesine rağmen mücadeleden geri durmayıp büyük bir kahramanlık örneği sergilemiştir. Aynı zamanda iyi bir anne olan Ümmü Umâre, evlatlarını İslâm terbiyesiyle yetiştirmiş ve cihad aşkını onlara da aşılamıştır. Onun evlatlarından Abdullah ve Habîb Uhud, Hendek ve diğer gazvelere Hz. Peygamber ile birlikte katılmış ve sonunda da şehitlik mertebesine ulaşmışlardır. Ümmü Umâre cesareti, metaneti, sebatı ve daha pek çok güzel hasletiyle Müslümanlar için örnek teşkil etmektedir. O, yaşantısıyla bizlere İslâm'da kadının hayatın dışına ötelenmediğini, bizzat içinde aktif olarak var olduğunu bir kez daha hatırlatmaktadır. Bu çalışmada İslâm Tarihi kaynaklarında Ümmü Umâre ile ilgili ulaşılan tüm rivâyetler bir bütün oluşturacak şekilde ve tarihi seyre uygun olarak aktarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Umm Umarah was from Najjar branch of Hazrej tribe and born in Medina. She and her family converted to Islam by the teaching of Musab bin Umair, who was sent to Medina to teach Islam by the Prophet of Allah. They were the first believers of Ansar as Muslims. Umm Umarah was one of the two women who participated in the Second Pledge of Aqaba, which took place in the thirteenth year of prophethood. She took part in many wars with the Prophet and made a big contribution in these wars, especially in the Battle of Uhud. Umm Umarah, who also participated in the war of Yamamah, which took place during the reign of Abu Bakr, showed a great example of heroism by keeping fighting, although she was wounded in many parts of her body and her hand was cut off. Umm Umarah, who was also a good mother, raised her children with islamic education and instilled them with the love of jihad. Her sons, Abdullah and Habib, joined Uhud, Khandaq and other battles together with the Prophet and eventually became a martyr. Umm Umarah is an example for Muslims with her personal traits such as courage, fortitude, perseverance and many others. She reminds us with her life once again that in Islam women are not excluded from life, but that they are actively in it. In this study it has been tried to convey all the narrations about Umm Umarah in the source of Islamic History in a way that will form a wholeness and be in accordance with the historical process.