Gediz Deltası ekoturizm potansiyelinin araştırılması
Investigation of Gediz Delta's ecotourism potential
- Tez No: 722917
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dalyan, Ekoturizm, Gediz Delta, Habitat, Sulak Alan, Dalyan, Ecotourism, Gediz Delta, Habitat, Wetland
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Ekoturizm, yaşayan halkla ortaklık içerisinde hareket ederek kırsal alanların sürdürülebilir gelişimini hedef alan, turizmin önemli bir sonucudur. Gerçekleştirilen bu çalışmada İzmir ilinin Karşıyaka, Çiğli, Menemen ve Foça ilçelerinin oluşturduğu Gediz Deltası'nın ekoturizm potansiyeli araştırılmıştır. Yapılan bu araştırmalarda daha önce yapılan çalışmalar incelenmiş, saha gözlemleri ve showt analizleri yapılmıştır. Gediz Deltası'nın kuş türleri içerisinden en yüksek ekoturizm potansiyeline sahip olduğuna dair veriler elde edilmiş, yürüyüş rotaları belirlenmiştir. Bunların yanı sıra tarihi bölgelerine ziyaretler yapılmıştır tarihleri hakkında bilgiler edinilmiştir. Ekoturizm potansiyelinin fazla olduğu bu bölgenin şehirle iç içe olup bir o kadarda doğal hayatın hüküm sürdüğü, birçok bitki habibatlarının ve hayvan türlerinin yaşamalarına imkân sunduğu bu ortamın ekoturistlere gözlemleme fırsatlarını da sunmuştur. Ayrıca bu bölgelerin Ramsar anlaşması kapsamında ve UNESCO koruma mirasına alınması konusunda başlatılmış çalışmaları da takip etmiştir. Bölgeyi tehdit eden unsurlar da araştırılarak bilgilerinize sunulmuştur. Gediz Deltası ve sahip olduğu kaynakların reklam ve tanıtım amaçlı yapılacak çalışmaların eksikliği ortaya çıkarılış bunlarla ilgili gerekli çalışmaların yapılması için çözüm ve öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ecotourism has an important result of tourism, which aims at the sustainable development of rural areas by acting in partnership with the living people. In this study, the eco-tourism potential of the Gediz Delta, which is formed by Karşıyaka, Çiğli, Menemen and Foça districts of İzmir province, was investigated. In these researches, previous studies were examined, field observations and shows analyzes were made. Data on the island, which has the highest eco-tourism potential among the bird species of the Gediz Delta, were obtained and hiking routes were determined. This region, where the ecotourism potential is high, is intertwined with the city, and this environment, where natural life prevails and where many plant habitats and animal species live, has also offered eco-tourists the opportunity to observe. In addition, he followed the studies initiated to include these regions under the Ramsar agreement and under UNESCO protection heritage. The factors threatening the region were also researched and presented to your information. The lack of studies to be carried out for the purpose of advertising and promotion of the Gediz Delta and its resources has been revealed, and solutions and suggestions have been developed for the necessary studies to be carried out.