Evaluation of adult's food addictions according to their chronotype and the number of consulting to A dietician
Yetişkinlerin yeme bağımlılığı ile diyetisyene başvurma sayısının kronotiplerine göre değerlendirilmesi
  1. Tez No: 723007
  2. Yazar: ZAHİDE BEGÜM SEVGİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İREM KAYA CEBİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Akşamcıl, kronotip, yeme bağımlılığı, sirkadiyen ritim, Eveningness, chronotype, food addiction, circadian rhythm
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Sirkadyen tercihi olarak da bilinen kronotip, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bireylerin büyük bir çoğunluğu orta tip kronotipine yatkın olsalarda, akşamcıl kronotipe sahip olanlar yeme bağımlılığı gibi bağımlılık davranışıyla yakından ilişkili bulunmuşlardır. Obez kişilerde ve kilo kaybı sağlamada güçlük çeken kişilerde yeme bağımlılığına daha sık rastlanmıştır. Kesitsel ve tanımlayıcı olarak tasarlanan bu çalışma yeme bağımlılığı ile diyetisyene başvuru sayısı arasındaki ilişkinin kronotiplerine göre araştırılmasını amaçlamıştır. Temmuz 2021 - Eylül 2021 tarihleri arasında İstanbul'da özel bir beslenme danışma merkezine başvuran 121 kişi ile yürütülmüştür. 18 yaşından küçük ve hamile olan kişiler çalışma dışı bırakılmıştır. Antropometrik ölçümler, Sabahçıl Akşamcıl Anketi (MEQ), Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği (YFAS) ve bireylerin genel özellikleri ve beslenme alışkanlıklarını içeren bir anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda örneklemde yeme bağımlılığı prevalansı %15 olarak bulunmuştur. Beden Kitle İndeksi (BKİ) açısından yeme bağımlısı olan ve olmayan kişiler arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p=0,023). Yeme bağımlılığı ile kronotip skoru arasında ilişki bulunmazken, yemek bağımlılarında akşamcıl kronotipi daha sık görülmüştür. Diyetisyene başvuru sayısı bakımından en yüksek başvuru sayısı yeme bağımlıları ve akşamcıl tipli kişilerde gözlenmiştir. Bireyin kronotipini dikkate alarak daha fazla çalışma yapılması, yeme bağımlılığının önlenmesi için faydalı olacaktır
Özet (Çeviri)
Chronotype, known as a circadian preference, may vary from person to person. Although a majority of people are intermediate type, evening type people closely linked with addiction behavior like food addiction. Food addiction is found to be more common in obese people who have difficulties maintaining their weight. This cross-sectional descriptive study was aimed to investigate the relationship between food addiction and the number of applications for a dietitian regarding the chronotypes of the participants. This study was conducted with 121 people who applied for a private nutrition counseling center in Istanbul between July 2021 and September 2021. People who are under the age of 18 and pregnant were excluded from the study. Anthropometric measurements, Morningness Eveningness Questionnaire (MEQ), Yale Food Addiction Scale (YFAS), and a questionnaire consisting of general characteristics and eating habits of the individuals were applied and collected. As a result of the study, the prevalence of food addiction was 15% in a sample. A significant difference was found between food addict people and non-food addicts in terms of Body Mass Index (p=0.023). While there was no relationship between food addiction and chronotype score, evening type was seen more commonly in food addict people. Regarding the number of applications for a dietitian, the highest application number was observed in food addict and evening type people.