Sağlık çalışanlarının hedonik açlık ve duygusal iştah durumları ile BKİ ilişkisinin incelenmesi
Evaluation of the relationship between hedonic hunger and emotional appetite with BMI among health workers
  1. Tez No: 723051
  2. Yazar: EDANUR AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. MÜGE ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal İştah, Hedonik açlık, BKİ, Sağlık Çalışanları, Emotional Appetite, Hedonic hunger, BMI, Health Workers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Amaç: Sağlık çalışanlarının duygusal iştah ve hedonik açlık durumlarının değerlendirilmesi ve bunların BKİ ile ilişkisinin incelenmesidir. Materyal Metod: Bu çalışmada Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesinde görev yapan; 516 sağlık çalışanına gönüllü olarak 22 soruluk anket, besin tüketim sıklığı formu ve üç günlük besin tüketim kaydı, duygusal iştah anketi ve besin gücü ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizleri için IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan 516 sağlık çalışanının yaş ortalaması 41,28±7,598 olup, 255'i erkek, 261'i kadındır. Sağlık çalışanlarının %17,4'ü BKİ bakımından şişman, %35,1'i hafif şişman, %33,5'i normal, %14'ü zayıftır. Duygusal iştahı en fazla olumsuz duygularda (%55,6) (p=0,375>0,05) ve olumlu duygularda (%17,8) (p=0,526>0,05) BKİ sınıflaması bakımından şişman olan gruptan etkilenmektedir. Olumsuz duygularda (p=0,636>0,05) duygusal iştahı en fazla etkilenen meslek grubu; destek personel (%55,5), olumsuz durumlarda (p=0,506>0,05) duygusal iştahı en fazla etkilenen meslek grubu; sağlık meslek profesyoneli (%58,0) dir. Sağlık personellerinin BKİ bakımından hafif şişman kategorisinde olanlar (%34,4) hedonik açlığı en yüksek olan gruptur (p=0,0420,05). Olumsuz duygularda (p=0,360>0,05) ve olumsuz durumlarda (p=0,104>0,05) hedonik açlık azaldığında duygusal iştah, daha fazla artış göstermektedir. Olumlu duygularda (p=0,031>0,05) hedonik açlık artışında (%55,2) ve olumlu durumlarda (p=0,008>0,05) hedonik açlık artışında (%40,2) duygusal iştah daha fazla artış göstermektedir. Sonuç: Sağlık çalışanlarının BKİ değerleri duygusal iştah ve hedonik açlık durumlarından etkilenmektedir
Özet (Çeviri)
Aim: Evaluation of emotional appetite and hedonic hunger situations of health workers and examining their relationship with BMI. Materials and Methods: In this study 516 health workers working in Necip Fazıl City Hospital, have voluntarily completed a survey of 22 questions, food frequency questionnaire, three-day food consumption record, emotional appetite questionnaire, power of food scale. For data analysis IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Turkey) was used. Subject: The average age of the 516 health workers who participated in this study was 41,28±7,598 and there were 255 men and 261 women. In terms of BMI health workers were 17,4% obese, 35.1% overweight, 33.5% normal, and 14% underweight. The group that has the most emotional appetite in negative emotions (p=0,375>0,05) (55,6%) and positive emotions (p=0,526>0,05) (17,8%) in terms of BMI classification were obese. The occupational group whose emotional appetite was most affected in negative emotions (p=0,636>0,05); other health workers (55,5%), the occupational group whose emotional appetite was most affected in negative situations (p=0,506>0,05); allied healt workers (58,0%). The group with the highest hedonic hunger wasthe overweight health workers (34,4%) in terms of BMI (p=0,0420,05). Emotional appetite increases more when hedonic hunger decreases in negative emotions (p=0,360>0,05) and in negative situations (p=0,104>0,05). Emotional appetite increases more when hedonic hunger increase (55,2%) in positive emotions (p=0,031>0,05) and when hedonic hunger increase (40,2%) in positive situations (p=0,008>0,05). Conclusion: BMI values of healthcare workers are affected by emotional appetite and hedonic hunger.