CAD/CAM ve 3B yazıcılar ile üretilen geçici kronların değerlendirilmesi
Evaluation of temporary crowns fabricated with CAD/CAM and 3D printers
- Tez No: 723091
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ CAN BULUT
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: geçici, tek üye, CAD/CAM, 3D yazıcı, internal, marjinal uyum, eklemeli üretim, Temporary, crown, internal, marginal, fit, 3D printing, CAD/CAM
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Sabit geçici restorasyonların yapımı, daimî restorasyonun üretimi sırasında, diş sert dokularındaki kayba bağlı olarak savunmasız kalan prepare edilmiş dişlerdeki pulpal ve periodontal sağlığın korunması, dişlerin veya dişetinin yer değiştirmesinin önlenmesi böylece alınan ölçü ile uyumun bozulmaması, daimî protez yapılana kadarki ortalama olarak 2 haftayı geçen süre içerisinde hasta konforunun sağlanması ve yaşayabileceği ağrı, hassasiyet gibi rahatsızlıkların önüne geçilebilmesi için vazgeçilmemesi gereken bir uygulamadır. Geçici restorasyonlar aynı zamanda fonksiyon ve estetiği idame eder ve daimî protezin son halini alması konusunda bir rehber görevi görürler. Bu çalışmanın amacı, giderek yaygınlaşan 3D yazıcılar ve CAD/CAM cihazlarının kullanılması ile elde edilen sabit tek üye geçici restorasyonların, birbirleriyle ve kendi aralarındaki internal ve marjinal uyumları değerlendirilerek, klinik kullanımlarının uygunluğunun araştırılmasıdır. Geçici kronların üretimi için öncelikle bir akril çene üzerinde ideal preperasyon kurallarına riayet edilerek akrilden maksiller 1. Molar diş üzerinde kesim yapıldı ve toplam 40 adet metal day üretildi. Daha sonra intraoral scanner ile taranan daylar CAD programına aktarılarak, geçici kron tasarlandı. CAD/CAM cihazı ile 20 adet, 3D yazıcı ile 20 adet olmak üzere toplamda 40 adet geçici kron üretildi. Örneklerin, marjinal ve internal uyumlarının değerlendirilmesi için silikon replika tekniği ile metal day ve geçici kronlar arasından ölçüler alındı. Optik mikroskop altında 40x magnifikasyon oranı ile fotoğraflandı. Her örnek kesiti bir ölçüm programı ile (Adobe Photoshop cc, Adobe, Microsoft) 18 farklı noktadan (P1-P18) ölçülerek, 3 farklı grup (marjinal, aksiyel, oklüzal) altında değerleri kaydedildi. İstatistik analizleri Student t testi ile incelendi. Gruplar arasında istatiksel olarak bir fark bulunamadı (p> 0.05). 3D yazıcılarda CAD/CAM sistemleri kadar hassas bir şekilde geçici kron üretmeye uygun görülmektedir.
Özet (Çeviri)
During the production of permanent restorations, the construction of temporary fixed restorations is an indispensable practice. Because the prepared tooth protects the pulpal and periodontal health of the teeth that are vulnerable due to the loss of hard tissues. This process is necessary in order to prevent the displacement of the teeth or soft tissues and to prevent the deterioration of the dental impression taken for the construction of the permanent prosthesis. Temporary restorations are applied to prevent discomfort such as pain and sensitivity that the patient may experience in an average of two weeks until the permanent prosthesis is made and to provide patient comfort. They also maintain function and aesthetics and serve as a guide for finalizing the permanent prosthesis. The aim of this study is to compare the internal and marginal fit of temporary fixed restorations produced with 3D printers and CAD/CAM devices, which are becoming more common and accordingly to evaluate the suitability of their clinical use. The maxillary first premolar plastic tooth was prepared by paying attention to the preparation rules and so a master model was obtained. A total of 40 metal dies were produced exactly the same as the master model. Then, dies scanned extraorally were transferred to the CAD program and the temporary crowns were planned. All temporary crowns samples had the same design. A total of 40 temporary crowns, 20 with the CAD/CAM device and 20 with the 3D printer, were produced. In order to evaluate the marginal and internal fit of the samples, firstly, measurements were made with the silicon replica technique between the metal die and temporary crowns. It was photographed under the light microscope (Axiovision) with a magnification rate of 40x. Then, each sample section (MD, BL) was measured from 18 different points (P1-P18) with a measurement program (Adobe Photoshop cc, Adobe, Microsoft) and grouped in 3 different regions (marginal, axial, occlusal) and evaluated. So there is no statistical difference found between the groups that analyzed statistically by Student t test and Levene test. 3D printers may seem also suitable for producing temporary crowns as precisely as CAD/CAM systems.