Hastane çalışanlarında COVID-19 hastalığı ile ilgili risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of risk factors related to COVİD-19 disease in hospital workers
- Tez No: 723121
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOGAY EVRİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, pandemi, hastane çalışanları, maske, el hijyeni, COVID-19, pandemic, hospital workers, mask, hand hygiene
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Hastane çalışanları çalışma ortamında bazı mesleki tehlikelere maruz kalabilmektedirler. Bu tehlikelerden bazıları; enfekte olma, hasta olma, ölüm, psikolojik sıkıntılar, yorgunluk, mesleki tükenmişlik, damgalanma, fiziksel ve psikolojik şiddete uğramaktır. Bu çalışmada COVID-19 hastaları ile temas eden ve COVID-19 etkenine maruz kalan hastane çalışanlarında SARS-CoV-2 enfeksiyonu için risk faktörlerini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Bu çalışma, Ufuk Üniversitesi Hastanesi servis ve polikliniklerinde çalışan 201 hastane çalışanına 2022 yılında 50 soruluk anket uygulanarak gerçekleştirilen retrospektif bir çalışmadır. Ankette cinsiyet, yaş, meslek, iş birimi, günlük çalışma saatleri, COVID-19 enfeksiyonu olan hastalarla temas durumu ve koruyucu önlemlere uyum gibi faktörler sorgulanmıştır. Çalışmaya katılanlar, COVİD-19 enfeksiyonunu geçirenler ve geçirmeyenler olarak iki gruba ayrılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılanların %52.7'si kadın, %47.3'ü erkektir. Hastane çalışanlarının %55.7'si her hasta ile temasta standart enfeksiyon kontrol önlemlerini aldığını ifade etmiştir. Eksikliği en çok belirtilen kişisel koruyucu ekipman (KKE) maske ve siperliktir. Hasta ile 15 dakikadan uzun temas süresi olan katılımcıların %97,5'inin maske taktığı ve en çok tercih edilen maskenin cerrahi maske olduğu (%71) bulunmuştur. 240 saatten uzun çalışanlar, enfeksiyon kontrol önlemlerine uymayanlar ve aerosol üreten prosedürleri uygulayan bireylerde enfekte olma riskinin arttığı bulunmuştur. Aerosol üreten bir prosedürde çalışmak COVID-19' a yakalanma riskini 2.077 kat artırmaktadır. Sonuç: Kontrol önlemlerine uyumla ilgili eğitim ve denetimlerin yoğunlaştırılması, çalışma saatlerinin düzenlenmesi (azaltılması) ve aerosol üreten prosedürler için özel alanların oluşturulması COVID-19 virüsünün hastane çalışanlarına bulaşma sıklığını azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Hospital workers may be exposed to some occupational hazards in their work environment. Some of these dangers are; being infected, getting sick, death, psychological distress, fatigue, occupational burnout, stigma, physical and psychological violence. In this study, we aimed to evaluate the risk factors for SARS-CoV-2 infection in hospital workers who come into contact with COVID-19 patients and are exposed to the COVID-19 agent. Method: This study is a retrospective study carried out by applying a 50-question questionnaire to 201 hospital workers working in the service and polyclinic at Ufuk University Hospital in 2022. In the survey, factors such as gender, age, occupation, unit of work, daily working hours, contact status with patients with COVID-19 infection and compliance with protective measures were questioned. Participants in the study were divided into two groups as those who had COVİD-19 infection and those who did not. Results: Participants of the study 52.7% are female, 47.3% are male. 55.7% of the hospital staff stated that they take standard infection control measures in contact with each patient. The most common lack of personal protective equipment is mask and visor. It was found that 97.5% wearing a mask of the participants who had a contact time longer than 15 minutes with the patient, and the most preferred mask was the surgical mask (71%). An increased risk of infection had been found in individuals who work longer than 240 hours, do not comply with infection control measures, and perform aerosol-generating procedures. Working in an aerosol-generating procedure increases the risk of contracting COVID-19 by 2,077 times. Conclusion: Intensifying training, and inspections related to compliance with control measures, regulating (reducing) working hours and establishing special areas for aerosol-generating procedures can reduce the frequency of transmission of the COVID-19 virus to hospital workers.