Sağlık çalışanlarında COVİD-19 korkusunu belirleyen psikiyatrik değişkenlerin incelenmesi
Investigation of psychiatric variables that determine COVID-19 fear in healthcare professionals
- Tez No: 639959
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF DEMİRDAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, sağlık çalışanları, akıl sağlığı, pandemi, anksiyete, depresyon, COVID-19, healthcare professionals, mental health, pandemic, anxiety, depression
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: COVID-19 salgını tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına almıştır. Bu salgında en çok çalışan ve yorulan kesim sağlık çalışanları olmuştur. Sağlık çalışanları, toplumun sağlığı için mücadele verirken kendi sağlığını riske etmiş olmakla kalmayıp psikolojik olarak kısa ve uzun vadede bir takım olumsuz etkilenmeler yaşayabilmektedir. Çalışmamızda amacımız sağlık personeli ve hastane çalışanlarında COVID-19 hastalığı korkusunu etkileyen faktörlerin ve bu faktörleri belirleyen psikiyatrik değişkenlerin saptanmasıdır. Yöntem: Çalışmamıza Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi sağlık çalışanları dahil edilmiştir. Toplam 527 katılımcı doktorlar, hemşireler, yardımcı sağlık personeli ve sağlık eğitimi almamış tıbbi sekreter, güvenlik görevlileri, temizlik görevlileri, aşçılar, garsonlar, idari amir ve memurlar, şöforler de dahil olmak üzere hastanede çalışan tüm mesleklerden rastgele olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Sosyodemografik değerlendirme ile Beck Anksiyete, Beck Depresyon, SAVE-9, COVID Korkusu ve ADİ- 3 anketleri yüz yüze uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızdaki en temel bulgular, COVID-19 korkusu ölçeği ve SAVE-9 ölçek skorları ile Beck Anksiyete, Beck Depresyon ve ADİ-3 alt ölçekleri arasında pozitif yönde ilişki olduğu; COVID-19 orkusu ölçeği için yordayıcıların Beck Anksiyete ve Beck Depresyon ölçekleri ile ADİ-3 Fiziksel alt ölçeği olduğu; SAVE-9 ölçeği için ise Beck Anksiyete, Beck Depresyon ölçekleri ve en güçlü yordayıcı olan ADİ-3 Fiziksel alt ölçeğinin yanı sıra ADİ-3 Bilişsel alt ölçeğinin de yordayıcı olduğu; salgın sırasında mücadele verirken, kadın ve hemşire olmanın risk faktörü, COVİD-19'a yönelik bilgi düzeyinin ise temel koruyucu faktör olduğu, hastalarla çok yakın ve sürekli temas etme durumunda ise bilgi düzeyi iyi bile olsa COVID-19'a yönelik korkunun arttığıdır. Sonuç: Sağlık çalışanlarına salgın boyunca güvenli kişisel koruyucu ekipman temini konusunda hastane ve hükümet idarecilerinin garantör olmaları, sağlık çalışanlarının COVID-19 ile ilgili tıbbi bilgisinin sık sık tazelenmesi ve bilgi düzeyinin artırılmasına yönelik eğitimler verilmesi, hemşirelerin ve kadın çalışanların ruhsal destek anlamında öncelikli olmasının olumlu sonuçlar vereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The COVID-19 outbreak has affected the whole world and our country. In this epidemic, the most working and tired people were healthcare workers. Healthcare professionals have not only risk about their own health while struggling for the health of the community, but may also experience some negative effects in the short and long term psychologically. Our aim in our study is to determine the factors affecting the fear of COVID-19 disease and the psychiatric variables that determine these factors in healthcare professionals and hospital workers. Method: Health workers from Süleyman Demirel University Medical Faculty Hospital were included in our study. A total of 527 participants were randomly recruited from all professions working in the hospital, including doctors, nurses, assistant health personnel and medical secretaries, security guards, cleaners, cooks, waiters, administrative supervisors and officers, and drivers who did not receive health training. Beck Anxiety, Beck Depression, SAVE-9, Fear of COVID-19 and ASI-3 questionnaires were administered face to face together with sociodemographic evaluation. Results: The main findings in our study were that there was a positive correlation between the COVID-19 fear scale and the SAVE-9 scale scores with the Beck Anxiety, Beck Depression and ASI-3 subscales; The predictors for the fear of COVID-19 scale were Beck Anxiety and Beck Depression scales and ASI-3 Physical subscale; For the SAVE-9 scale, besides the Beck Anxiety, Beck Depression scales and the ASI-3 Physical subscale, which is the strongest predictor, ASI-3 Cognitive subscale was also predictive; While fighting during the epidemic, being a woman and a nurse is the risk factor, the level of knowledge about COVID-19 is the main protective factor, and in case of very close and continuous contact with patients, fear of COVID-19 increases even if the level of knowledge is good. Result: Hospital and government administrators being guarantors for the provision of safe personal protective equipment to healthcare workers throughout the epidemic, providing healthcare workers with frequent medical knowledge and training to increase their knowledge of COVID-19 and it is thought that, giving positive privilege to nurses and female will give positive results.