Acil serviste pnömoni veya alt solunum yolu enfeksiyonu tanısı konulan hastaların nötrofil lenfosit oranları ile acil servis sonlanımları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Relationship between neutrophil lymphocyte ratio and outcome of patients who were diagnosed with lower respiratory tract infection in the emergency service
- Tez No: 723221
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN EMRE EROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Pnömoni, Nötrofil Lenfosit Oranı, Acil Servis, Pneumonia, Neutrophil Lymphocyte Ration, Emergency Medicine
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Çalışmamızda acil servise solunum sistemi şikayetleri ile başvuran ve pnömoni veya alt solunum yolu enfeksiyonu tanısı alan hastaların nötrofil lenfosit oranları (NLO) ile acil servis sonlanımı arasındaki ilişki incelenerek nötrofil lenfosit oranının hastalar için tedavi planı kararında faydalı bir parametre olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmamız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğinde 01.01.2013 – 31.12.2015 tarihleri arasında pnömoni veya alt solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle takip edilen ve tedavi planı açısından Göğüs Hastalıkları branşına konsülte edilen 830 hasta ile retrospektif olarak yapıldı. 18 yaş altı hastalar, laboratuar verileri eksik olan hastalar, yaşamı tehdit eden akut koroner sendrom, serebrovasküler hadise gibi ek komorbit hastalıklar nedeniyle servis veya yoğun bakım ünitesi yatışı yapılmış hastalar çalışmadan çıkarıldı. Hastaların yaşı, cinsiyeti, laboratuar sonuçları ve acil servis sonlanımları kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 830 hastanın 495'i (%59,64) erkek, 335'i (%40,36) kadındı. Hastaların yaş ortalaması 71,24 ± 14,96 olarak belirlendi. Hastaların 240'ı (%28,92) taburcu edilen, 420'si (%50,60) servis yatışı yapılan, 170'i (%20,48) yoğun bakım ünitesine yatışı yapılan hastalardan oluşmaktaydı. Erkek ve kadınlarda acil servis sonlanımı açısından anlamlı fark saptanmadı (p = 0.545). Yaş ortalamaları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptandı (p = 0.004). Taburcu edilen hastaların NLO ortalaması 8,62 ± 7,82, servise yatırılan hastaların NLO ortalaması 9,75 ± 9,76, yoğun bakım ünitesine yatırılan hastaların NLO ortalaması 12,17 ± 10,00 olarak hesaplandı. NLO ortalamaları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptandı (p = 0.000). Hastaların lökosit, nötrofil yüzdesi, lenfosit yüzdesi, kan üre azotu ve kreatinin değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptandı (p değerleri sırasıyla 0.000, 0.000, 0.000, 0.000, 0.000). Servis yatışı ve yoğun bakım ünitesi yatışı grupları birleştirilerek hastalar iki grupta incelendiğinde NLO, nötrofil yüzdesi, lenfosit yüzdesi, kan üre azotu ve kreatinin açısından anlamlı fark saptanırken (p değerleri sırasıyla 0.013, 0.011, 0.010, 0.000, 0.000) lökosit, hemoglobin ve hematokrit açısından anlamlı fark saptanmadı (p değerleri sırasıyla 0.117, 0.274, 0.124). Alt solunum yolu enfeksiyonu tanılı hastalar hariç tutulup sadece pnömoni tanılı olan 637 hasta incelendiğinde bu hastaların 264'ünün (%41,44) erkek, 373'ünün (%58,56) kadın olduğu görüldü ve gruplar arasında cinsiyet açısından anlamlı fark saptanmadı (p = 0.337). Hastaların yaş ortalaması 71,43 ± 15,57 olarak hesaplandı. Gruplar arasında yaş, NLO, lökosit, nötrofil yüzdesi, lenfosit yüzdesi, kan üre azotu ve kreatinin açısından anlamlı fark saptanırken (p değerleri sırasıyla 0.002, 0.000, 0.004, 0.000, 0.000, 0.000, 0.000) hemoglobin ve hematokrit değerleri açısından anlamlı fark saptanmadı (p değerleri sırasıyla 0.095, 0.117). Sonuç: Nötrofil lenfosit oranında artış, pnömoni ve alt solunum yolu enfeksiyonu tanılı hastaların klinik ciddiyetiyle ilişkilidir ve hastaların tedavi planı kararında acil servis hekimlerince kullanılabilecek faydalı bir parametredir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In our study it is aimed to determine whether the neutrophil lymphocyte ratio is a useful parameter in the decision of treatment plan for patients who applied to emergency service with respiratory system complaints and who were diagnosed with pneumonia or lower respiratory tract infection by examining the relationship between the neutrophil lymphocyte ratio (NLO) and the emergency service outcome. Material and Method: Our study was performed retrospectively with 830 patients who were followed up in Saglik Bilimleri University Umraniye Training and Research Hospital Emergency Medicine Department due to pneumonia or lower respiratory tract infection and were consulted to Chest Diseases branch in terms of treatment plan between 01/01/2013 and 31/12/2015. Patients who were under 18 years old, patients with missing laboratory data and patients who were admitted to the service or intensive care unit due to additional comorbit conditions such as life-threatening acute coronary syndrome, cerebrovascular incident were excluded from the study. Patients' age, sex, laboratory results and emergency service outcomes were recorded. Findings: Of the 830 patients included in the study, 495 (59.64%) were male and 335 (40.36%) were female. The mean age of the patients was determined as 71.24 ± 14.96. 240 patients (28.92%) were discharged, 420 patients (50.60%) were hospitalized and 170 patients (20.48%) were admitted to intensive care unit. There was no significant difference in terms of emergency service outcome between males and females (p = 0.545). There was a significant difference between the groups in terms of mean age (p = 0.004). NLO averages of discharged patients were 8.62 ± 7.82, NLO averages of hospitalized patients were 9.75 ± 9.76, and NLO averages of intensive care unit patients were 12.17 ± 10.00. There was a significant difference between the groups in terms of NLO averages (p = 0.000). Significant differences were found between the groups in terms of leukocyte, neutrophil percentage, lymphocyte percentage, blood urea nitrogen and creatinine values (p values 0.000, 0.000, 0.000, 0.000, 0.000 respectively). When admission and intensive care unit groups are combined and the patients were examined in two groups, the mean values of NLO, neutrophil percentage, lymphocyte percentage, blood urea nitrogen and creatinine were found to be significantly different (p values 0.013, 0.011, 0.010, 0.000, 0.000 respectively). There was no significant difference in leukocyte, hemoglobin and hematocrit (p values 0.117, 0.274, 0.124, respectively). When excluding patients with lower respiratory tract infections, there was 637 patients with pneumonia diagnose only. 264 (41.44%) of these patients were male and 373 (58.56%) were female and there was no significant difference between the groups = 0.337). The mean age of the patients was calculated as 71.43 ± 15.57. Significant differences were found between groups in terms of age, NLO, leukocyte, neutrophil percentage, lymphocyte percentage, blood urea nitrogen and creatinine (p values 0.002, 0.000, 0.004, 0.000, 0.000, 0.000, 0.000 respectively). Hemoglobin and hematocrit values were not significantly different (p values 0.095, 0.117, respectively). Conclusion: The increase in neutrophil lymphocyte ratio is related to the clinical severity of patients with pneumonia and lower respiratory tract infections and is a useful parameter that can be used in emergency medicine physicians in the treatment plan decision of patients.