Nakşibendiyye-i Müceddidiyye usûlüne dair Ebû Said Şâh'ın Hidâyetü't-Tâlibîn adlı eserinin tahlili
Analysis of Abu Said Shah's Hidayetü't-Talibin on the method of Naqshbandiyya-i Mujaddidiyye
  1. Tez No: 723226
  2. Yazar: İBRAHİM FATİH GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ebû Saîd Fârûkî, Hidâyetü't-Tâlibîn, Tasavvuf, Nakşibendiyye Usûlü, Ebû Said Fârûkî, Hidâyetü't-Tâlibîn, Sufism, Naqshbandiyya, Methodology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Hidâyetü't-Tâlibîn müellifinin tam adı Ebû Saîd Muhammed b. Safiyyü'lkadr b. Azîzü'l-kadr el-Fârûkî el-Müceddidî ed-Dihlevî'dir (ö. 1250/1835). Tarîkat pirlerine ve şeyhlerine verilen“Şah”ünvanı ile anılmıştır. 2 Zilkade 1196 (9 Ekim 1782) tarihinde Hindistan'ın Râmpûr şehrinde dünyaya gelmiş, Hindistan'da vefât etmiş ve Delhi'ye defnedilmiştir. Nakşibendiyye usûlünü ele aldığı Hidâyetü'tTâlibîn isimli eseri kendi şahsî mânevî tecrübeleri eşliğinde seyr ü sülûk hakkında bilgileri muhtevîdir. Fârûkî'nin Farsça kaleme aldığı aldığı eserinin Türkçe tercümesinin transkripsiyonu ve metnin muhtevasının tesbit edilmesi tezimizin temel konusunu teşkil etmektedir. Hidâyetü't-Tâlibîn Veliyyüddinzâde Mehmed Hıfzî Efendi tarafından Arapça ve Türkçe'ye tercüme edilmiştir. Fârûkî, Hidâyetü't-Tâlibîn'de kendi seyr ü sulûku muvâcehesinde sâlikin intisabından başlayarak Nakşibendiyye-i Müceddidiyye tarîkinde seyr ü sulûkun keyfiyetini anlatmaktadır. Bu çalışmada sözkonusu eser çerçevesinde Nakşibendiyye-i Müceddidiyye usûlü ve Fârûkî'nin görüşleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde Ebû Saîd Fârûkî, şeyhi Abdullah Dihlevî, oğlu ve halîfesi Ahmed Saîd Fârûkî'nin hayatları ve ilmî şahsiyetleri ele alınmıştır. İkinci bölümde Hidâyetü't-Tâlibîn'in matbû nüshasından yola çıkarak eserin tanıtımı yapılmaya çalışıldı. Üçüncü bölümde eserin Veliyyüddinzâde Mehmed Hıfzî Efendi tarafından yapılan Türkçe tercümesi günümüz harflerine aktarıldı. Ekte Farsça müstensih nüshasının fotoğrafı sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The full name of the author of Hidayetü't-Talibîn is Ebû Said Muhammed b. Safiyyü'l-kadr b. Azîzü'l-kadr al-Fârûkî al-Muceddidi ad-Dihlevî (d. 1250/1835). He was referred to as the“Shah”, which was given to the tariqa's pirs and sheikhs. He was born on 2 Dhu al-Qada 1196 (October 9, 1782) in Rampur, India, died in India and was buried in Delhi. His work titled Hidayetü't-Talibîn, in which he deals with the Naqshbandiyya method, contains information about seyr u suluk, accompanied by his own spiritual experiences. The transcription of the Turkish translation of Fârûkî's work written in Persian and the analysis of the text constitute the main subject of our thesis. Hidâyetü't-Talibîn was translated into Arabic and Turkish by Veliyyüddinzâde Mehmed Hıfzi Efendi. Fârûkî, in Hidâyetü't-Talibîn, tells about the characteristics of Naqshbandiyya-e Mujaddidiyya, starting from the sâlik's initiation within the framework of his own seyr ü suluk experience. In this study, methodology of Naqshbandiyya-e Mujaddidiyya and Fârûkî's views were tried to be revealed within the boundaries of Hidâyetü't-Talibîn. In the first part of the study, the lives and scientific personalities of Ebû Said Fârûkî, his sheikh Abdullah Dihlevî, his son and caliph Ahmed Saîd Fârûkî are discussed. In the second part, it was tried to analyze the work based on the printed copy of Hidayetü't-Talibîn. In the third chapter, the Turkish translation of the work by Veliyyüddinzâde Mehmed Hıfzî Efendi was transferred to today's letters. The photograph of the Persian copy is presented in the appendices.