İmâm-ı Rabbânî'nin letâif düşüncesi
Imâm-i Rabbânî's letâif thought
  1. Tez No: 704327
  2. Yazar: ESRA BAYRAKTUTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ÖZKÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Latife, letâif, letâif-i 'aşere, İmâm-ı Rabbânî, insan, seyr ü sülûk, Ṣūfīsm, Laṭīfa, Laṭāʾif, ten Laṭāʾif, Imām Rabbānī, human, Sayr and sulūk
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Tasavvufî eserlerde insanın hem maddî hem de manevî yönünün olduğuna işaret edilmektedir. İnsanı olgunlaştırarak kemâle ulaştırmayı hedefleyen tasavvuf yolları bu amaçlarını gerçekleştirebilmek için farklı usûller geliştirmişlerdir. Nefsânî tarikatlarda“atvâr-ı seb'a”usûlü ile nefsin terbiyesi, ruhanî tarikatlarda ise“letâif-i hamse”usûlü ile ruhun güzelleştirilmesi üzerinden bu hedef gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Ruhanî tarikatlardan biri olan Nakşibendiyye'nin, Müceddidiyye kolunun kurucusu olan İmâm-ı Rabbânî, kendisinden önce kullanılan letâif usûlünü geliştirerek daha sistemli hâle getirmiş ve sâliklerin seyr ü sülûkünde bu usûlü kullanmıştır. Ona göre insan, on latifeden oluşmakta olup bunlardan beş tanesi halk âleminden diğer beş tanesi ise emir âlemindendir. Tasavvufî litaratürde on latifeyi ifade etmek için“letâif-i 'aşere”tabiri kullanılmıştır. Bu çalışmada, İmâm-ı Rabbânî'nin letâif hakkındaki düşünceleri tespit edilmiş ve değerlendirilmiştir. Öncelikle İmâm-ı Rabbânî'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiş, sonrasında ise letâif hakkındaki düşüncelerine geçilmiştir. Sonuç ve kaynaklar bölümleri ile çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In ṣūfī works, it is pointed out that man has both material and spiritual aspects. Ṣūfī ways, which aim to make people mature and reach perfection, have developed different methods in order to achieve these goals. This goal has been tried to be realized through the training of the soul with the“aṭvār al-sabʿ”method in the nafs oriented sects, and the beautification of the soul with the“laṭāʾif al-khamsa”method in the spiritual sects. Imām Rabbānī, the founder of the Mujaddidiyya branch of Naqshbandiyya, one of the spiritual sects, developed the laṭāʾif method, which was used before him, and made it more systematic and used this method in the course of the devotees. According to him, man consists of ten laṭāʾif, five of which are from the realm of creation and the other five from the realm of orders. In the ṣūfī literature, the term“al- laṭāʾif al-ʿashara”has been used to express the ten“laṭāʾif ”. In this study, Imām Rabbānī's thoughts on laṭāʾif were determined and evaluated in an academic style. First of all, after giving information about Imām Rabbānī's life and works, his thoughts on laṭāʾif were examined. The study is concluded with the results and resources.