Konaklama işletmesi tercihinde elektronik Ağızdan Ağıza Pazarlamanın (eWOM) gösterişçi tüketime etkisi
Electronic in accommodation facility Worth of World Marketing (eWOM) shower consumption effect
  1. Tez No: 723251
  2. Yazar: ŞEYDA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Ağızdan Ağıza Pazarlama (eWOM), Gösterişçi Tüketim, Turizm, Electronic Word of Mouth Marketing (eWOM), Conspicuous Consumption, Tourism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Elektronik ağızdan ağıza pazarlama (eWOM), tüketicilerin bir ürün veya hizmet satın alma kararı vermeden önce söz konusu ürün hakkında daha önce deneyim elde etmiş insanların görüşlerinden yararlanarak ürün hakkında bilgi sahibi olmasıdır. Günümüzde bilgisayar teknolojilerinin gelişmesi ve sanal mecralarda paylaşılan yorum ve bilgi platformlarının yaygınlaşmasıyla internet ağızdan ağıza pazarlama aracı haline gelmiştir. Aynı zamanda sürekli gelişen ve değişime uğrayan iletişim teknolojileri beraberinde yeni iletişim ortamlarını da ortaya çıkarmıştır. Bu doğrultuda günümüzde bireyler gösteriş amacıyla gerçekleştirdikleri tüketimlerini, diğer insanlara gösterebilmek için sosyal ağlardan faydalanmaktadırlar. Böylelikle bireyler, serbest zamanlarında yapmış oldukları etkinlikleri, sahip oldukları mal/hizmetleri ve gezdikleri yerleri sosyal ağları kullanarak diğer bireylere sunabilmektedirler. Deneyimli bireylerin paylaşımları potansiyel tüketiciler tarafından takip edilmekte, bu paylaşımlar tercih süreçlerinde etkili olmaktadır. Bu çalışma, konaklama işletmesi tercihinde eWOM kullanımının gösterişçi tüketim üzerindeki etkisini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Söz konusu amaç doğrultusunda geliştirilen anket formu, amaçlı örneklem yöntemi esas alınarak, 402 Y jenerasyonu turizm öğrencisine uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin istatistiksel analizlerinin yapılmasında, SPSS 21.0 for Windows istatistik paket programı kullanılmıştır. Araştırma bulgularında, konaklama işletmesi tercihine eWOM'un gösterişçi tüketim etkilediği tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda kamu ve yerel yönetime, işletme yöneticilerine ve ileride yapılacak çalışmalara çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Electronic word-of-mouth marketing (eWOM) is the process by which consumers gain knowledge about the product before making a purchase decision, by utilizing the opinions of people who have had previous experience with the product in question. Today, with the development of computer technologies and the spread of comment and information platforms shared in virtual channels, the internet has become a word of mouth marketing tool. At the same time, constantly developing and changing communication technologies have also revealed new communication environments. In this direction, today, individuals benefit from social networks to show their consumption for show off to other people. Thus, individuals can present the activities they do in their free time, the goods/services they own and the places they visit to other individuals by using social networks. Shares of experienced individuals are followed by potential consumers, and these shares are effective in their preference processes. This study aims to determine the effect of eWOM usage on conspicuous consumption in accommodation business preference. The questionnaire form developed in line with the said purpose was applied to 402 Y generation tourism students based on the purposeful sampling method. SPSS 21.0 for Windows statistical package program was used in the statistical analysis of the data obtained as a result of the research. In the research findings, it has been determined that eWOM affects conspicuous consumption on accommodation business preference. In line with the results obtained, various suggestions were presented to the public and local administrations, business managers and future studies.