Muhasebe meslek mensuplarının finansal tablo analiz yöntemleri kullanım düzeylerinin ölçülmesi: Sivas ili örneği
Financial statement analysis of accounting professionals measurement of use levels of methods: Sivas provincial example
- Tez No: 723262
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVAL ELDEN ÜRGÜP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Tablolar, Finansal Tablo Analizi, Finansal Tablo Analiz Yöntemleri, Muhasebe Meslek Mensupları, Financial Statements, Financial Statement Analysis, Financial Statement Analysis Methods, Members of accounting professional
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
İşletmelerin kuruluşundan itibaren faaliyet dönemlerini kapsayan, gerekli olan toplam kaynakları nasıl karşılayacağı ve nasıl kullanacağını belirlemek için etkin bir muhasebe bilgi birikimine ihtiyaç vardır. Sürekli gelişerek büyüme gösteren ekonomide, işletmelerin finansal nitelikli olayları ile karmaşık düzeydeki yapılarını doğru analiz etme ve yorumlama bakımından finansal tablolar ile bu tabloların analizinin önemi oldukça hızlı bir şekilde artmıştır. Finansal tabloların analizi, çıkar grupları için karar alınmasında ve oluşabilecek riskler için tedbir alınmasında kilit durumundadır. Bu çalışmanın amacı; muhasebe meslek mensuplarının finansal tablo analizi gerçekleştirip gerçekleştirmedikleri ve hangi finansal tablo analiz yöntemlerini ne sıklıkla kullandıklarını belirlemektir. Bu çalışma ile finansal tablo kullanıcılarına doğru yapılan finansal analizin ve kilit rol oynayan muhasebe meslek mensuplarının önemi anlatılmak istenmiştir. Bu doğrultuda Sivas ilinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensupları üzerine yüz yüze anket tekniği uygulanmış olup ortaya çıkan bulgular SPSS 21.0 paket programı ile analize tabi tutularak açıklanmıştır. Analiz neticesinde Sivas'ta faaliyette bulunan muhasebe meslek mensupları çoğunlukla finansal tablo analizini üçer aylık dönemler itibariyle gerçekleştirdikleri ve muhasebe meslek mensuplarının ekseriyetle aramış oldukları en önemli sorunun genel olarak işletme faaliyetlerinin başarısını ölçmek olduğu tespit edilmiştir. Finansal tablo analizini gerçekleştiren muhasebe meslek mensuplarının oran analizini çok sık kullandıkları ve muhasebe meslek mensuplarının finansal tablo analizi düzenleme hedeflerinin önem seviyeleri ile finansal(mali) analiz yöntemlerinin hangi sıklıkla kullanıldığı arasında doğru yönlü bir bağlantı olduğu görülmüştür. Ayrıca muhasebe meslek mensuplarının finansal tablo analizi gerçekleştirmeleri ile mükellef işletmelerin finansal analiz istemeleri arasında da doğru yönlü bağlantı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
An effective accounting knowledge is needed in order to determine how business will meet and use the total resources, covering the operating cycles from their establishment. In the economy, which is constantly developing and growing, the importance of financial statements and the analysis of these statements has increased quite rapidly in terms of correctly analyzing and interpreting the financial activities and complex structures of the business. The analysis of financial statements plays a critical role in making decisions for interest groups and taking precautions for risks that may occur. The aim of this study is to determine whether members of accounting professional perform financial statement analysis and how often they use which financial statement analysis methods. With this study, it is aimed to explain the importance of the correct financial analysis and the members of the accounting professionals who play a key role to the users of the financial statements. In this context, a face-to-face survey technique was applied among the members of the accounting professionals operating in the province of Sivas, and the findings were analyzed and explained with the SPSS 21.0 package program. As a result of the analysis, it has been determined that the accounting professionals operating in Sivas mostly perform the financial statement analysis quarterly and the most important problem that the accounting professionals usually consider is measuring the success of their business activities. It has been observed that members of accounting professional who perform financial statement analysis use ratio analysis very often and that there is a direct relationship between the importance levels of financial statement analysis preparation objectives of members of accounting professional and how often financial analysis methods are used. In addition, it has been determined that there is a direct relationship between the financial statement analysis of the members of accounting professional and the financial analysis demands of taxpayer business.