Türk ve Suriye uyruklu vatandaşların erken yaşta yapılan evliliklerinin sosyo- kültürel faktörler bağlamında incelenmesi
Investigation of the early marriage of Turkish and Syrian national citizens in the context of socio- cultural factors
  1. Tez No: 723318
  2. Yazar: GAMZE İŞCEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABULFEZ SULEYMANOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Erken Yaş Evliliği, Akraba Evliliği
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma erken yaşta yapılan evliliklerin sosyo-kültürel faktörler açısından incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. İlişkisel bir niteliği olan araştırmanın örneklemi, 2019 yılında İstanbul ili Sultanbeyli ilçesinde yaşayan 85 Türk ve Suriye uyruklu vatandaşlardan oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama araçlarından anket yöntemine başvurulmuştur. Anket uygulaması sonucunda elde edilen verilerin çözümlenmesinde kategorik değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koyan Ki-Kare analizine başvurulmuştur. Araştırma sonucunda, katılımcıların uyrukları ve gelir düzeyleri ile evlenme yaşları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüş iken ailede erken yaşta yapılmış evliliklerin olup olmaması, erken yaşta evliliğin sorun görülüp görülmediği ve erken yaşta evliliği başkaları için düşünme durumu arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun yanında, katılımcıların cinsiyetleri ile erken yaşta evlilik nedeniyle çevreden tepki alınma durumu, akraba evliliğinin taşıdığı riskleri bilme durumu, erken yaşta evliliği başkası için düşünme durumu ve evlenme biçimleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı ortaya çıkmış iken evlenme şekilleri açısından anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Son olarak katılımcıların eğitim durumları ile erken yaşta evliliğin sorun olarak görülüp görülmediği, erken yaşta evliliği başkası için düşünüp düşünmeme değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı ortaya çıkmış iken ailede erken yaşta evliliklerin olup olmaması ve evlenme yaşları arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The cultural characteristics that it possesses are manifested in many areas such as the concept of family, age of marriage and forms of marriage. In this context, it is known that some families marry their children at an early age without waiting for their mental and physical maturity.This situation brings with it some problems such as lagging behind education, experiencing problems related to pregnancy and experiencing psychological problems. This study was carried out to examine early marriages in terms of socio-cultural factors.The sample of the research, which has a relational nature, consists of 85 Turkish and Syrian citizen sliving in Sultanbeyli district of Istanbul in 2019. In the research, survey method, one of the data collection tools, was used. In the analysis of the data obtained as a result of the survey application, Chi-Square analysis, which reveals the relationship between categorical variables, was used. As a result of there search, it was found that there was no significant relationship between the nationality and income levels of the participants and theage of marriage, whether there was an early marriage in the family, whether early marriage was a problem or not, and there was a significant relation ship between the early marriage thinking for others. In addition, it was revealed that there was no significant relationship between the sex of the participants and the situation of being reacted from the environment due to early marriage, knowing the risks of consanguineous marriage, the state of thinking for someone else at an early age, and the waythey married. Finally, it was revealed that there was no significant relationship between the educational status of the participants and whether early marriage was seen as a problem, and whether there was an early marriage for someone else or not. KeyWords:.Marriage, EarlyMarriage, RelativesMarriage.