Nekrotizan enterokolit tanılı yenidoğanlarda irisin düzeyi
Level of the iris in the newborn diagnosed with necrotizing enterocolitis
  1. Tez No: 723364
  2. Yazar: LEYLA ÇELEBİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM DEGER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İrisin, Nekrotizan Enterokolit, Prematürite, Irisin, Necrotizing Enterocolitis, Prematurity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Neonatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Nekrotizan enterokolit, yenidoğan döneminde özellikle prematüre doğan bebeklerde görülen, gastrointestinal sistemle ilgili yaşamı tehdit eden ve en sık görülen sorunlardan biridir. Yenidoğan yoğun bakımındaki tüm gelişmelere rağmen neonatal dönemin hala önemli mortalite ve morbidite nedenidir. Çalışmamızda Nekrotizan Enterokolit tanılı prematüre bebeklerde irisin düzeylerinin incelenerek kontrol grubuyla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonataoloji Bilim Dalı bünyesinde prospektif olarak yapılmıştır. Çalışmamız, Kasım 2021 ve Nisan 2022 tarihleri arasında gebelik haftası ≤32 hafta ve/veya doğum ağırlığı ≤1500 gram altında olan toplam 80 olgudan oluşmaktadır. Yatışı sırasında Nekrotizan Enterokolit (40 hasta) tanısı alan vaka grubunu, Nekrotizan Enterokolit tanısı almayan (40 hasta) kontrol grubunu oluşturmaktadır. Tüm hastaların demografik verileri ve laboratuvar parametreleri prospektif olarak kayıt altına alınıp çalışmamızda kullanılmıştır. Bulgular: Nekrotizan enterokolit tanılı hastalarda irisin düzeyi, nekrotizan enterokolit tanısı olmayan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek tespit edildi. Vaka grubunda kontrol grubuna göre, C-reaktif protein ve prokalsitonin değerleri anlamlı derecede yüksek tespit edildi. Vaka grubunda kontrol grubuna göre, eritrosit süspansiyonu transfüzyonu açısından yapılan istatiksel analiz anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Nekrotizan enterokolit tanılı hastalarda irisin düzeyi, hem sağ kalan hemde ölen vaka grubundaki bebeklerde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Nekrotizan enterokolitin tüm evrelerindeki irisin düzeyleri vaka grubunda kontrol grubuna göre anlamlı oranda daha yüksektir. Sonuç: Vaka grubundaki hastalarda irisin yüksekliği irisinin Nekrotizan Enterokolit tanısında bir biyobelirteç olarak kullanılabilirliği araştırmaya değerdir.
Özet (Çeviri)
Objective: Necrotizing enterocolitis (NEC) is one of the most common and life-threatening gastrointestinal system (GIS) problems seen in newborns, especially in premature babies. Despite all the developments in neonatal intensive care, it is still important cause of mortality and morbidity in the neonatal period. In our study, it was aimed to examine irisin levels in premature babies with a diagnosis of Necrotizing Enterocolitis and compare them with the control group. Material and Methods: Our study was conducted prospectively in Neonataology, Department of Pediatrics at Dicle University Faculty of Medicine. The study consisted of a total of 80 cases with a gestational age of ≤32 weeks or a birth weight of ≤1500 grams who born between November 2021 and April 2022. Demographic data and laboratory parameters of all patients were prospectively recorded and used in our study. Results: The irisin level in patients with a diagnosis of necrotizing enterocolitis was found to be statistically significantly higher than in patients without a diagnosis of necrotizing enterocolitis. C-reactive protein and procalcitonin values were found to be significantly higher in the case group compared to the control group. Statistical analysis of erythrocyte suspension transfusion was found to be significantly higher in the case group compared to the control group. The irisin level in patients with necrotizing enterocolitis was found to be statistically significantly higher in both surviving and deceased infants compared to the control group. Irisin levels in all stages of necrotizing enterocolitis were significantly higher in the case group than in the control group. Conclusion: The fact that irisin levels were high in patients with NEC in our study suggests that the use of irisin as a biomarker in the diagnosis of Necrotizing Enterocolitis is worth investigating.