Preterm erken membran rüptüründe CRP-albumin oranı ve nötrofil-lenfosit oranının prediktif değeri
The predictive value of CRP-albumin ratio and neutrophil-lymphocyte ratio in preterm early membrane rupture
- Tez No: 723539
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM GEZGİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Albümin, CAO, CRP, CRP/Albümin oranı, EMR, Nötrofil/lenfosit oranı, NLO, PLO, Trombosit/lenfosit oranı, Albumin, CAR, CRP, CRP/Albumin ratio, EMR, Neutrophil/Lymphocyte ratio, NLR, PLR, Platelet/Lymphocyte ratio
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışmada CAO (CRP-albümin oranı), NLO (nötrofil lenfosit oranı), PLO (platelet lenfosit oranı) ile PPROM ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 01.01.2021-01.07.2021 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne poliklinik veya acil servisten su gelişi şikâyeti ile başvurup 24-37. gebelik haftaları PPROM tanısı konularak doğum yapan ve PPROM olmaksızın spontan erken doğum yapan ek hastalık ve kanama diyatezi bulunmayan ek ilaç kullanımı olmayan olgular dahil edilmiştir. Demografik veriler, tam kan sayım sonuçları, biyokimya ve yenidoğan sonuçları kaydedildi ve karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikler açısından benzer sonuçlara ulaşılmıştır. Grupların lökosit, nötrofil ve bazofil sayılarında; MPV ve PDW sonuçları arasında istatistiksel anlamlı fark olduğu bulunmuştur (p0.1433 olan CRP/Albümin oranı değerleri PPROM riskinin artmasıyla önemli ölçüde ilişkili bulunmuştur. İki grup neonatal sonuçları karşılaştırıldığında sepsis ve yenidoğan yoğun bakım ünitesi ihtiyacı PPROM grubunda daha sık bulunmuştur (p:0.028 ve p:0.024). Sonuç: Bizim çalışmamızda CAO ve NLO PPROM ile ilişkili bulunmuş, literatürün aksine PLO ile ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the relationship between CAR (CRP-albumin ratio), NLR (neutrophil lymphocyte ratio), PLR (platelet lymphocyte ratio) and PPROM. Method: This study was carried out between 01.01.2021 and 01.07.2021, who applied to the Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Gynecology and Obstetrics Clinic with the complaint of water coming from the outpatient clinic or emergency service and gave birth with the diagnosis of Premature Preterm Rupture Of Membranes at 24-37 weeks of gestation. Cases with spontaneous preterm delivery without Rupture Of Membranes, without comorbidity and bleeding diathesis, and without the use of additional medication were included. Demographic data, complete blood count results, biochemistry and newborn results were recorded and compared. Results: Similar results were obtained between the groups in terms of demographic characteristics. In the leukocyte, neutrophil and basophil counts of the groups; A statistically significant difference was found between MPV and PDW results (p0.1433 were significantly associated with an increased risk of PPROM. When the neonatal outcomes of the two groups were compared, sepsis and neonatal intensive care unit need were found to be more common in the PPROM group (p:0.028 and p:0.024). Conclusion: In our study, CAR and NLR were found to be associated with PPROM, unlike the literature, no relationship was found with PLR.