Mesud Cemil'in zihnî dünyasına bütüncül bir bakış
A holistic view of Mesud Cemil's inner world
  1. Tez No: 723573
  2. Yazar: AYKUT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. N. OYA LEVENDOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sanat Tarihi, Music, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Mesud Cemil, söylem analizi, müzik süreli yayınlar, Mesud Cemil, music, discourse analysis, periodicals
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmanın amacı, Mesud Cemil'in sanata, müziğe ve hayata karşı bakışını etkileyen olguları ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda“Yayı, Mızrabı ve Kalemiyle Mesud Cemil”kitabı,“Vakit Gazetesi”,“Cumhuriyet Gazetesi”,“Milliyet Gazetesi”,“Ulus Gazetesi”,“Musiki Mecmuası”,“Güzel Sanatlar, Türk Mason Dergisi”,“Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Belleten”,“Türk Mason Dergisi”,“Hep Bu Topraktan”ve“Türk Düşüncesi”dergilerinde yer alan 90'ı aşkın makale incelenmiş ve bu makaleler,“Mesud Cemil'in Dünyasında Musiki”,“Mesud Cemil'in Kaleminden Kadın ve Müzik”,“Manevi Dünyası ve Müzik-İnanç İlişkisi”,“Entelektüel Kimliği”temaları ile gruplandırılarak söylem analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, Mesud Cemil'in çok yönlü bir kişiliğe sahip olması onun yaşamına etki eden en temel unsur olarak ortaya çıkmıştır. Mesud Cemil, müziğe bütüncül bir bakış ile yaklaşmaktadır ve ayrımcı bir tutum içerisinde değildir. Merak duygusu ve araştırma kabiliyetinin yüksek seviyede olması ile birlikte geniş bir entelektüel birikime sahiptir. Kadın sorunları ve hayvan sevgisi gibi toplumsal konularda duyarlılık göstermektedir ve inançsal yönü de yazılarında büyük oranda yansıma bulan bir başka unsur olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the facts that affect Mesud Cemil's view of art, music and life. For this purpose, the book“Yayı, Mızrabı ve Kalemiyle Mesud Cemil”kitabı,“Vakit Gazetesi”,“Cumhuriyet Gazetesi”,“Milliyet Gazetesi”,“Ulus Gazetesi”,“Musiki Mecmuası”,“Güzel Sanatlar, Türk Mason Dergisi”,“Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Belleten”,“Türk Mason Dergisi”,“Hep Bu Topraktan”ve“Türk Düşüncesi”magazines were reviewed and more than 90 articles in these works were grouped with the themes,“Music in Mesud Cemil's World”,“Women and Music From Mesud Cemil's Pen”,“His Spiritual World and Music-Belief Relationship”,“His Intellectual Identity”and analyzed by discourse analysis method. As a result of the analyzes, the fact that Mesud Cemil has a versatile personality has emerged as the most basic factor affecting his life. Mesud Cemil approaches music with a holistic view and does not have a discriminatory attitude. He has a wide intellectual background with a high level of curiosity and research ability. He is sensitive to social issues such as women's issues and animal rights, and his religious aspect has emerged as another element that is largely reflected in his writings.