Cumhuriyet dönemi hadis çalışmaları (Ali Osman Koçkuzu örneği)
Republican period hadith studies: Prof. Dr. Ali Osman Koçkozu example
  1. Tez No: 723634
  2. Yazar: TUĞBA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ali Osman Koçkuzu, hadis, cumhuriyet dönemi, Konya, sünnet, Ali Osman Koçkuzu, hadith, republican period, Konya, sunnah
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışma ile Cumhuriyet döneminde hadis alanında yapılan çalışmaların Ankara Üniversitesi Temel İslam Bilimleri bölümünde hadis, tefsir kürsülerinin kurulmasına öncülük eden Prof. Dr. Tayyib Okiç'in öğrencilerinden Konya İslam Enstitüsü ve sonraki adıyla İlahiyat Fakültesi'nde kırk iki yıl hadis alanında hizmet veren emekli olduktan sonra da vefatına kadar dersler vermeye, kitaplar yazmaya devam eden Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu örneğinde incelenmesi amaçlanmıştır. Tez çalışması dört bölümden oluşmakta olup giriş bölümünde Hz. Peygamber'den itibaren hadis ilminin seyri konusunda genel bir bilgi verilmiş, Osmanlı dönemindeki eğitim kurumları ve Konya darülhadislerine değinilmiştir. Birinci bölümde Türkiye'de din eğitimi alanında yapılan çalışmalar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde Ali Osman Koçkuzu'nun hayatı, ailesi, ders aldığı hocaları, yetiştirdiği öğrencilerine ve çalışma arkadaşlarının hoca hakkındaki degerlendirmelerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde Ali Osman Koçkuzu'nun kitapları, makaleleri, sempozyum tebliğleri, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'ne yazdığı maddeler incelenmiş ve tanıtımları yapılmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise Ali Osman Koçkuzu'nun hadis anlayışı ele alınmış özellikle“Haber-i vahidler ve hadiste nasih-mensuh”konusunda yazdığı eserlerden yola çıkarak hadis konusundaki genel kanaati ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With this study the studies in the field of hadith in Republic Period is aimed to be researched in the example of Prof.Dr.Ali Osman Koçkuzu who served in the hadith field for forty two years in Konya Islam Enstitude with is last name Faculty of Theology, went on giving lessons adter his retirement to his death, who is also one of the students of Prof. Dr. Tayyib Okiç, the leader of founding Hadith and Commentary Lecterns in Ankara University Main Islam Sciences Department. This study consists of four parts, in the beginning part a general information is given about the process of hadith science since Hz. Prophet, the education foundations in Ottoman Empire and Konya Hadith Madrasah are memtioned. In the first part, the studies in the field of religion in Turkey are emphasized. In the second part Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu's life,his family,his teachers,students he raised,his colleagues's comsiderations about himself are mentioned. In the third part, Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu's books, articles, symposium announcements, articles he wrote for Turkey Religion Encyclopedia are researched and introduced. In the forth part, the hadith perspective of Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu is mentioned,it is tried to verify his general thought about hadith through his written Works about“Haber-i vahidler (news of unics) and Nasih-Mensuh in Hadith”.