Kur'ân'a göre münâfığın söylem biçimi
Manner of discourse of hypocrites (munafiqun) according to the Holy Qur'an
- Tez No: 723705
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Nifak, Münâfık, Söylem, Qur'an, Exegesis, Discord, Hypocrite, Discourse
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kur'ân'da çok sayıda ayet ve hususen Münâfikûn sûresi anlatılan münâfık kişiliği, sadece belli bir zamanda ve belli bir dönemde yaşamış bir topluluk değildir. Bin dört yüz yıl öncesinde hayata dâhil olan münâfık kişiliği, o günden bugüne varlığını sürdürmüş ve kıyamete dek sürdürmeye devam edecektir. Bu kişiliği daha yakından tanımak amacı ile yapılmış olan bu çalışmada, hususen münâfığın söylem biçimi üzerinde durulmuştur. Münâfığın eylemlerini inceleyen pek çok akademik çalışma bulunmasına rağmen söylem biçimi üzerinde pek durulmamış olmasından dolayı, bu çalışmada özellikle söylem biçimi analiz edilmiştir. Ayetler ışığında ele alınan 22 söylem biçimi, müfessirlerin yorumu ile irdelenmiş ve münâfığın söylemine dair somut çıkarımlar yapılmıştır. Birinci bölümde münâfık kavramı ele alınmış, ayetler ışığında münâfık kişiliğine dair özellikler üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, münâfığın söylem biçimleri 22 başlık altında ele alınmış, 22 söylem biçimi birçok tefsirden istifade edilerek analiz edilmiştir. Ayetlere dayandırılan söylem biçimleri, müfessirlerin yorumları ile beraber hadis, nüzul sebebi, kavram açıklamaları, psikolojik ve sosyolojik sentezler ile münâfık hakkında yazılan kaynak eserlerden istifade edilerek incelenmiş ve münâfığın eylemi ile söylemi arasındaki ilişkiye dikkat çekilmiştir. Böylece münâfık kişiliğini daha yakından tanımaya, bireysel olarak münâfığın söylemine benzer söylemde bulunmaktan sakınmaya ve münâfıkça söylemde bulunanlara karşı tedbirli olmaya imkân sağlayan bir çalışma oluşturulmaya gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Characteristics of the hypocrite, described in numerous verses in the Qur'an and especially in a surah called Munafiqun, is not one that belonged to a particular community that lived at a certain time in a given period. The trait of the hypocrite, which existanced one thousand and four hundred years ago, has continued its presence since the day and will do so until the Last Day. This study mainly focuses on the characteristics while emphisizing on the discourse of the hypocrite. Although there are many academic studies examining the hypocrites' actions, ones that highlight the form of discourse are not in abundance and hence this study analyses the form of discourse. 22 forms of discourse are discussed in the light of the verses that were examined with the interpretation of the commentators and inferences were drawn about the discourse of the hypocrite. In the first chapter, the concept of hypocrite is discussed and the characteristics of a hypocrite's personality are emphasized in the light of the verses. In the second part, the forms of discourse of the hypocrite are discussed under 22 headings, and 22 forms of discourse are analyzed by adopt many interpretations. The forms of discourse based on the verses were examined by making use of the commentaries of the commentators, reason for the revelation, explanations of the concepts, psychological and sociological syntheses, and the source works written about hypocrites, and the relationship between the action and the discourse of the hypocrite was pointed out. Thus, an effort has been made to put forward a study that allows a detailed knowledge regarding the personality of the hypocrite, to avoid making statements similar to that of their discourse on an individual level, and to be cautious against those who speak in hypocrite-like manner.