Siyasî hadis uydurmacılığı ve günümüze etkisi
- Tez No: 723776
- Danışmanlar: DR. OSMAN BODUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Siyasî Hadis Uydurmacılığı, İmâmet, Şiîlik, Political Hadith Fabrication, the Imamate, Shi'ism
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Islamitische Universiteit Europa
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Dört halife hakkında uydurulan siyasî hadislerin günümüze etkisi adlı tezimiz giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde,siyasî hadis uydurmacılığının Hz. Muhammed'in (s.a.v) ahirete irtihalinin hemen arkasından ortaya çıkan hilafet (imâmet) meselesinden dolayı doğduğundan söz edilmiştir.Hilâfet için tarafgirlik duygusuyla hareket eden şahısların daha sonraları bunu, Hz. Osman (ra) devrinin sonlarına doğru ırkçılığa kadar taşımasından bahsedilmiştir. Yine giriş bölümünde konumuza anlaşılırlık olması açısından dört halifenin seçilmeleri ve bu süreçte Hz. Ali (ra) taraftarlığı olarak ortaya çıkan siyasî düşünce Şiîlik anlayışı üzerinde durulmuştur. . Birinci bölümde,siyasî hadis uydurmanın başlaması ve taraftarları siyasî hadis uydurmaya sevkeden sebeblerin etkisi anlatılmıştır. Görüşlerini takviye etmek için sürekli bir biçimde dini naslara ihtiyaç duyan taraftarların; özellikle siyasî fırkaçılık,milliyetçilik duygusu, şahsi menfaat elde etme düşüncesi ve dine hizmet etme isteği gibi sebebleri ele alınmıştır.Ve hadis uyduranlar tanımayla ilgili muhaddislerin çalışmalarından bahsedilmiştir. İkinci bölümde,dört halife dönemine ait uydurma hadislerden bazılarını tezimize alıp bunların irdelenmesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise,siyasî hadis uydurmacılığının günümüz siyaseti üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Bu girişimin Müslümanlar ve islâm dünyası üzerinde açmış olduğu yaraların büyüklüğü ve günümüzde de maalesef ki bu yaraların etkisini sürdürmekte olduğu anlatıldı. Gönüller de açılan bu yaraların çözümü nasıldır ? Müslümanlar bu durumdan nasıl kurtulur ? Birlik beraberlik mümkün müdür ? gibi soruların cevabının ise ben Müslümanım diyenlerin çabasında olduğu şeklinde belirtilmiştir. Çalışmamız,son olarak sonuç bölümüyle bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis on the effects of the political hadiths to be made up on four great caliphs today consists of the introduction and three sections. In the introduction, it was stated that the political hadith fabrication emerged due to the matter of caliphate (imamate) after the death of Prophet Hazrat Muhammad (s.a.v.). The individuals who acted as the supporter for a certain caliphate matter reached on that way to racism towards the end of the era of third Rashidun Hazrat Osman (ra). Again, in the introduction, it was mentioned how Four Caliphates were selected for the clarity of our subject matter and the emergence of political thought of Shi'ism that occurred as being supporter of Hazrat Ali (ra) the fourth Rashidun. In the first section, the beginning of the fabrication of political hadiths and its supporters, the reasons causing the political hadiths to be made up were explained. The reasons such as political partisanship, nationalist feelings, gaining personal interests and serving to the religion which are the motives to make the hadiths up for the individuals needing religious motivations to reinforce those opinions, are considered. The works of reliable narrators of Muhaddises all sayings, deeds and approvals were also mentioned. In the second section, some hadiths which had been made up during the era of Four Caliphates were taken and examined in the thesis. In the third section, the effect of political hadith fabrication on the politics of the day is assessed. The great size of the damage to be caused by these fabrications on Muslims and the Islamic world and unfortunate continuation of those damages today are explained. How are these damages in the hearts treated? How do Muslims save themselves from this situation? Is the unity and solidarity possible? These questions are referred as the individuals who are Muslims try to find answers. The thesis is finally completed with the conclusion part.