La notion de 'loi' dans l'œuvre de Camus intitulee Caligula: Une lecture Bachelardienne
Camus'nün Caligula adlı eserinde 'yasa' kavramı: Bachelard yöntemiyle bir okuma
  1. Tez No: 723775
  2. Yazar: EMRE UTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİN GÜRSES ŞANBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fenomenoloji, Albert Camus, Yasa, Gaston Bachelard, Jean Baudrillard, Phenomenology, Albert Camus, Law, Gaston Bachelard
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
20. yüzyılın en baskın ve disiplinlerarasılık açısından en geniş okuma alanı sağlayan yazınsal akımlarından absürdizmin kurucularından Albert Camus'nün Caligula adlı yapıtı bireyi toplumun ve başkaldırının merkezine konumlandırmaktadır. Bu çalışmada, bu yapıtın ana karakteri olan Caligula'nın ve diğer aktörlerin bir olgu olarak Yasa karşısında ya da Yasa'nın içinde kendilerini nasıl konumlandırdıklarını ortaya çıkarmak ve bu sosyal olgunun yapısı incelenmek istenmiştir. Bireyin hem iç dünyasında hem de kendini çevreleyen dünyada karşı karşıya kaldığı Yasa olgusu, dönemin Fransız düşünürlerinden Gaston Bachelard'ın fenomenolojik (görüngübilimsel) eleştirilerinin sunduğu yaklaşımlarla ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Albert Camus is one of the founders of absurdism, considered as the most dominant and philosophically the most intensive movement of the modern era. In his masterpiece titled Caligula, author situates the protagonist in the centre of the society and of the revolt to said society. In this work, the object of study is determined as Caligula's and the other actors' choice of positioning against and in the law as an imposing entity, and the structure of this social entity itself. The notion of the law that the characters confront in their inner universe, as well as in the social world that surrounds the individual is analysed under the light of Gaston Bachelard's method of approach with critical phenomenology.