Hamza-nâme (54. cilt) (İnceleme-metin-sözlük)
Hamzanama (Volume 54) (Review-text-glossary)
  1. Tez No: 723945
  2. Yazar: NAZLI HATUN BATUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YELTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hamzanâme, Hamzavî, 14. yüzyıl, Eski Anadolu Türkçesi, Halk Hikâyeleri, Hamzaname Hamzavi 14th century Ancient Anatolian Turkish Folk stories
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 328
Özet
Anadolu'da ortaya çıkan klasik Türk nesrinin ilk ve meşhur örneklerinden olan Hamzanâme, 14. yüzyılda yaşamış Emir Süleyman'ın musahiplerden divan şairi Ahmedî'nin kardeşi olarak bilinen Hamzavî, tarafından yazılmıştır. Eserinin adı dolayısıyla Hamzavî mahlasını almış olup asıl adı bilinmemektedir. Gerek gramer gerek halk edebiyatı açısından içinde zenginlikler barındıran değerli bir eser olan Hamzanâme, yazıldığı dönemin özelliklerini yansıtması bakımından da oldukça değerlidir. Hamzanâme'nin tespit edilmiş yetmiş iki cildi vardır. Bu çalışmada, elli dördüncü cildi ele alınmıştır. Öncelikle metin incelemesi yapılmış olup metnin hikâyesi sunulmuş devamında metnin transkripsiyonlu çevirisi yapılmıştır. Son olarak metnin tüm söz varlığını yansıtan kapsamlı bir sözlük ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Hamzaname, as being the first and famous example of classical Turkish prose, which was appeared in Anatolia, was written by Hamzavi, who was known as the brother of divan poet, Ahmedi. Ahmedi was one of the musahips of Emir Süleyman who lived in the 14th century.For this reason the book had the pseudonym“Hamzavi”, because its real name isn't known. The book contains a lot of valuable things both in terms of grammar and folk literature. And also it is very important and valuable for it reflects the characteristics of its era. İt is known that Hamzavi has got 72 volumes.İn this study the 54th volume has been handled. First,text overview has been done and its story has been presented. After that text has been translated. Lastly, a detailed dictionary, which contains all the vocabulary, has been created.