Amerikan milli güvenlik stratejisi: Marvel sinematik evreni
American national security strategy: Marvel cinematic universe
- Tez No: 724099
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CEBRAİL SADAKAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: ABD, Milli Güvenlik, Strateji, Hollywood, Marvel Sinematik Evreni, USA, National Security, Strategy, Hollywood, Marvel Cinematic Universe
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu araştırmada, ABD hükümetinin milli güvenlik stratejilerini sinema aracılığıyla küresel dünyada gösterime nasıl sunduğu tartışılmıştır. Bu kapsamda Marvel sinematik evreni araştırmanın örneklemi olarak seçilmiş ve Amerikan milli güvenlik stratejileri ile ilişkilendirilen sahneler üzerinden bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde araştırmanın içeriğine dair bilgilerin verildiği giriş bölümü yer almaktadır. İkinci bölümde Amerikan tarihi ve savaşları sinema filmleri ile ilişkilendirilerek aktarılmıştır. Üçüncü bölüm araştırmanın kuramsal çerçevesini oluşturmak üzere ideoloji kavramının üzerine yoğunlaşıldığı ve yöntembilimsel çerçevenin ortaya konarak göstergebilimsel analizin aktarıldığı bölüm olarak yer almıştır. Son olarak dördüncü bölümde araştırmanın örneklemi olarak seçilen filmler göstergebilimsel analiz yöntemiyle incelenerek araştırmanın varsayımları ortaya konulmuştur. Araştırmanın varsayımlarına ilişkin bulgular ise sonuç bölümünde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is discussed how the US government presents its national security strategies to the global world through cinema. In this context, the Marvel cinematic universe was chosen as the sample of the research and an evaluation was made on the scenes associated with the American national security strategies. The study consists of four parts. In the first part of the study, there is an introduction part where information about the content of the research is given. In the second part, American history and wars are conveyed by associating them with movies. The third part is the part where the concept of ideology is focused on to form the theoretical framework of the research, and the methodological framework is presented and the semiotic analysis is conveyed. Finally, in the fourth chapter, the films selected as the sample of the research were examined with the semiotic analysis method and the assumptions of the research were put forward. Findings related to the assumptions of the research are evaluated in the conclusion part.