The new terrorism and the American National Security strategy: Implications for Turkey's security
Yeni terör ve A.B.D'nin Ulusal Guvenlik Stratejisi: Türkiye'nin guvenliğine etkileri
  1. Tez No: 145588
  2. Yazar: NAİL TURE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSEL AYDINLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'nin Güvenliği, Amerikan Ulusal Güvenlik Stratejisi, Yeni Terörizm, Büyük Orta Doğu, Türkiye için Tehditler. iv, Turkey's Security, American National Security Strategy, New Terrorism, Greater Middle East, Threats for Turkey. in
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET YENİ TERÖRİZM VE AMERİKAN ULUSAL GÜVENLİK STRATEJİSİ: TÜRKİYE'NİN GÜVENLİĞİ İÇİN SONUÇLARI TÜRE, NAİL Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ersel Aydınlı Haziran 2004 Bu tezde, 1 1 Eylül saldırılarından sonra uygulamaya başlanan Amerikan Ulusal Güvenlik Stratejisinin Türkiye'nin güvenliği açısından ortaya çıkardığı sonuçlar incelenmektedir. Teröre karşı ilan edilen savaşın sebepleri veya amaçlan haklı olsun veya olmasın, Amerika'nın tüm dünya ve özellikle de Türkiye için önemli sonuçlar doğuran adımlar atmaya başladığı gerçeği ortadadır. Küreselleşmenin yardımıyla bazı özellikleri değişen terörizm Amerika'yı vurmuştur. Bu saldırılarla Amerika, 1 1 Eylül saldırılarına kadar başvurduğu klasik misilleme yöntemi ile teröre karşı savaşın başarılı olamayacağını anlamıştır. Yeni düşman yeni bir plan gerektirdiğinden yeni güvenlik stratejisi uygulanmaya başlanmıştır. Hiç şüphesiz Türkiye, hem hedef olarak seçilen Orta Doğu'ya komşu olan coğrafi konumu, hem de Amerika ile yakın ilişkileri nedeniyle bu yeni güvenlik stratejisinden etkilenmektedir. Bu strateji Türkiye'yi, soğuk savaşın bitmesiyle şekillenen güvenlik önceliklerini ve tehdit algılamalarını yeniden değerlendirmeye zorlamıştır. Değerlendirmede, stratejinin Türkiye'nin güvenlik endişelerini arttırdığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE NEW TERRORISM AND THE AMERICAN NATIONAL SECURITY STRATEGY: IMPLICATIONS FOR TURKEY TÜRE, NAİL M. A., Department of International Relations Supervisor: Asst. Prof. Ersel Aydınlı June 2004 This thesis analyzes the consequences of the American National Security Strategy, carried out as part of the post September 11 'war on terrorism', in terms of Turkey's security. Whether the reasons or aims of a declaration of war on terrorism are right or not, the reality is that the U.S. has made important steps with significant implications for the whole world as well as for Turkey. Terrorism, which has changed some of its features by the help of elements of globalization, hit the U.S. The U.S. perceived that fighting against terrorism could not be successful by traditional retaliation as had been done by the U.S. before September 11. This new enemy required a new plan, and therefore, a new security strategy began to be carried out. Undoubtedly, Turkey has been affected by the NSS of the U.S., due not only to her geographic position that is next to the Middle East chosen as a target place by the U.S. but also to her close relationship with the U.S. the America's new strategy has forced Turkey to reevaluate her security priorities and threat perceptions that have been shaped by the end of Cold War. In the assessment, it is seen that the new American NSS has increased Turkey's security anxieties.