Analyzing the role of place attachment intraditional housing transformations: A case oftrans-national emigrants of Cyprus ruralsettlements from the rural Eastern Black SeaRegion of Turkey
  1. Tez No: 724207
  2. Yazar: ÖMER ARTUN BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR DİNÇYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mekâna Bağlılık, Göç, Doğu Karadeniz Bölgesi, Kuzey Kıbrıs Kırsal Yerleşim Alanları, Anlatı Araştırması, Place Attachment, Emigration, Eastern Black Sea Region, North Cyprus Rural Settlement, Narrative research
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Türkiye' nin Doğu Karadeniz Bölgesi'nin kırsal yerleşim alanlarından Kuzey Kıbrıs'ın kırsal yerleşim alanlarına göç eden uluslararası göçmenler, adadaki göçmenlerin çoğunluğunu oluşturmaktadır. Göç hareketleri o günlerde, ekonomik ve gelişimsel açıdan olumlu bir şekilde görülmesine karşın, mekana bağlılık üzerinde önemli bir etkisi vardır. Mekana bağlılık kişi ve yer arasındaki duygusal bağdır. Bu bağ, insanları, mekanı ve mekanla ilgili belirli olayları birbirine bağlayan önemli bir kavramdır. Mekan odaklı araştırmaların merkezinde bulunan aidiyet hissiyatı, insanların mekana olan bağlığı, mekanla olan etkileşimleri ve davranışlarının sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu konuyla ilgili olan literatürde, mekana bağlılık kavramının, göçmenlerin yerleştiği veya yerleştirildiği konutlardaki değişim ve dönüşüme yönelik davranışlarının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabilecek araştırmalar öne sürülmüş olsa da, mimarlık kavramını benimseyen çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bu bağlamda, insan-mekan ilişkileri son yıllarda artan bir ilgi görmesine rağmen, konut değişim ve dönüşümlerinde göçün mekana bağlılık üzerindeki etkisi nadiren tartışılmaktadır. Bu tezde, Türkiye' nin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ki kırsal yerleşim alanlarından, Kuzey Kıbrıs'ın kırsal yerleşim alanlarına gönüllü olarak göç edilmesinden dolayı kaynaklanan sorunlar incelemektedir. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı, 1974'teki ateşkesden sonra Kuzey Kıbrıs'a, Türkiye' nin Doğu Karadeniz Bölgesi'nin kırsal yaşam alanlarından gelen göçmenlerin ayrışma, aidiyet, duygusal bağlılık gibi sosyal analizlerin yanı sıra geleneksel evin yaşamış olduğu fiziksel değişimler analiz edilmeye çalışılmıştır. Bu araştırmaya katılanlar, Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ki kırsal yerleşim alanlarından, daha önce Kıbrıslı Rumlar tarafından kırsal alanlarda inşa ve iskan edilmiş geleneksel evlere vi yerleşen, gönüllü göçmenlerden oluşmaktadır. Ayrıca bu tezde, adaya yapılan müdahale sonucunda etnik grup farklılıklarından dolayı oturdukları yerleri terk eden Kıbrıslı Rumlar'ın geleneksel evlerine taşınan Doğu Karadenizli gönüllü göçmenlerle yapılan, odak grup görüşmeleri, yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen bilgiler, ve çizimler ışığında elde edilen veriler kullanılmıştır. 50 katılımcının katıldığı odak grup görüşmeleri sırasında kullanılan anlatı analizi sonucunda ayrılık, duygusal aidiyet, anlamlı bağlılık ve kopukluk hikayeleri ortaya çıkmıştır. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaşayıp, yeni bir çevreye göç eden göçmenlerin yerleştikleri evlerde yaptıkları değişiklikler analiz edilmiştir. Küreselleşme ve değişkenlik süreçlerine rağmen, akademik literatür taraması ve politika dokümanlarında, mekân güçlü bağların nesnesi olmaya devam ediyor. Bu çalışma, gelecekteki mekâna bağlılık kavramı hakkında yapılacak olan, özellikle kullanıcıların konut dönüşümü üzerindeki rolünün daha iyi anlaşılması için ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The trans-national emigrants of North Cyprus represent one of the largest rural settlers from the Eastern Black Sea Region of Turkey. While this had been observed positively in economic and developmental terms in those days, immigration has its impacts on place attachment. Place attachment can be broadly referred to as an affective people-place relationship and connection. It is a significant concept linking individuals, place, and certain place-related experiences. Key role of place attachment in place-based research is its capacity to under-study and explain perceptions as well as behaviors in people's connections to places resulting from affection. Place attachment literature has suggested that the concept can aid better understanding of emigrants' behaviors towards transformative housing. However, studies adopting the concept in architecture are still very limited. Although peopleplace relationship has gained much awareness in recent times, however, the impact of place change on housing transformation is a rare discourse in housing studies. This study examines issues arising from the voluntary relocation of trans-national immigrants of Cyprus rural settlers from the Eastern Black Sea Region of Turkey. Therefore, this thesis aims to explore the narrative expressions of separation, place attachment to former and present homes of emigrants from Eastern Black Sea Region of Turkey, settling in rural northern part of Cyprus after 1974 Turkish intervention. The respondents of this research voluntarily migrated from Eastern Black Sea Region of Turkey into houses formerly built and previously inhabited by Greek Cypriots. Employing survey data gathered through semi-structured interviews, focus-group discussions and drawings. This thesis analyses these emigrants place attachment under the circumstances of their own voluntary relocation and occupation of houses iv left by their owner also displaced in time of war and ethnic-based hostilities. Fifty respondents participated in the focus group interviews. A narrative analysis showed stories of disconnections, emotional belonging, separation and meaningful connectedness. The study analyses the place attachment of the emigrants and their new environments, which also have houses and maintain ties with the Black Sea Region of Turkey. A review of academic literature and policy documents shows that despite the influence of globalization and mobility, place remains an object of strong attachments. This study is intended to elicit further studies into a better understanding the concept of place attachment especially its role on occupants housing transformation.