Kısaltma osteotomisi ile total kalça artroplastisi uygulanan gelişimsel kalça displazisi hastalarında bacak boyu eşitsizliğinin fonksiyonel sonuçlara ve hasta algısına etkisi
The effect of leg length discrepancy on functional outcomes and patient perception after total hip arthroplasty with shortening osteotomy in developmental dysplasia of the hip
- Tez No: 724394
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Bacak Boy Farkı, Crowe tip IV, Klinik Sonuç, Subtrokanterik Kısaltma Osteotomisi, Tek Taraflı, Total Kalça Protezi, Clinical Outcome, Crowe Type IV, Leg Length İnequality. Subtrochanteric Shortening Osteotomy, Total Hip Replacement, Unilateral
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Yüksekte kalça çıkığı nedeniyle yapılan kısaltmalı total kalça artroplastilerinin başarılı sonuçları olduğu bilinmektedir. Buna karşın bu hastalarda ameliyat sonrası gelişen bacak boy farkının fonksiyonel sonuçlar ve hastanın bacak uzunluk algısı üzerindeki etkisi bilinmemektedir. Çalışmamızda bu ilişkiyi görmeyi ve hasta memnuniyetini bozan kısalık için referans değerleri tanımlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Tek taraflı yüksekte kalça çıkığı nedeniyle 2012-2021 yılları arasında kısaltmalı total kalça artroplastisi uygulanmış hastalar taranarak retrospektif kohort çalışması planlanıp çalışmaya dahil edildi. Hastalara ortoröntgenogram çekilerek bacak boy farkları hesaplandı. Fonksiyonel sonuçlarını ve memnuniyetlerini değerlendirmek için Harris kalça skoru, HOOS, WOMAC skoru, SF-12 yaşam kalite ölçekleri ve bacak boy algısı anketi uygulandı. Elde edilen bacak boy farkları ile fonksiyonel skorlar ve hasta algısı karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan 15 hastanın 10 tanesi kadın 5 tanesi erkek ve ortalama yaşı 50,00±10,32 idi. Ortalama takip süreleri 41,60 aydı. Olguların ortalama bacak boy farkları 32,61 mm olarak hesaplandı. Ortalama Harris kalça skorları 84,21±9,51 olarak bulundu. Olguların %53,3'ü bacak boyunu kısa olarak algılarken, %26,7'si eşit, %20'si ise uzun olarak algıladığını belirtti. Kısa algılayan 8 hastadan 7'si hafif algılarken, 1'i şiddetli algılamaktadır. Uzun algılayan 3 hasta da hafif olarak algılamaktadır. Olguların Harris Kalça Skorları ile bacak boyu farkları arasında negatif yönlü (Harris skoru arttıkça bacak boyu farkı azalacak şekilde) 0,685 düzeyinde güçlü ilişki bulunmuştur. Bacak boy farkı algılama düzeylerine göre olguların bacak boyu farkları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Harris başarı durumu ile bacak boyu farkının 56,1mm kesme değeri için istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç: Kısaltmalı total kalça protezlerinin ameliyat sonrası başarısı yüksektir. Ameliyat sonrası kısalık miktarı arttıkça fonksiyonel sonuçlar düşmektedir. Hastanın bacak boy farkı algısı ile radyolojik kısalık arasında korelasyon vardır. Kısaltmalı kalça protezinde fonksiyonel sonuçları bozan kısalık değerleri literatürde primer kalça protezleri için belirtilen değerlerden daha yüksektir ve buna göre kısaltmalı kalça protezleri kısalığı daha iyi tolere ettiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is known that total hip arthroplasty with shortening osteotomy for high hip dislocations have successful results. However, the effect of postoperative leg length discrepancy on functional outcomes and perception of leg length in these patients are unknown. In our study, we aimed to explain this relationship and to define reference values for brevity that impairs patient satisfaction. Materials and Methods: Patients who underwent total hip arthroplasty with shortening osteotomy due to unilateral high hip dislocation between 2012 and 2021 were sought, and a retrospective cohort study was planned and included in the study. Leg length inequality was calculated by taking an orthoroentgenogram to the patients. Harris hip score, HOOS, WOMAC score, SF-12 quality of life scales and leg length perception questionnaire were applied to evaluate their functional results and satisfaction. Functional scores and patient perception were compared with the obtained leg length differences. Results: There are 15 patients participated in the study in which 10 were female and 5 were male. The mean age was 50.00±10.32. Mean follow-up time was 41.60 months. The mean leg length discrepancy of the cases was calculated as 32.61 mm. The mean Harris hip score was 84.21±9.51. While 53.3% of the cases perceived the leg length as shorter than the opposite side, 26.7% stated that they perceived it as equal and 20% as longer. While 7 out of 8 patients who perceived it as shorter perceive it as mild, 1 perceived it as severe. All 3 patients who perceived it as longer perceive it as mild. The negative correlation between the patients' Harris Hip Scores and leg length discrepancies (the difference in leg length decreases as the Harris score increases) was found to be statistically significant at the level of 0.685. A statistically significant correlation was found between the amount of leg length inequality and the level of perception of leg length discrepancy. A statistically significant correlation was found between the Harris achievement status and the 56.1mm cut-off value of the leg length difference. Conclusion: The results of patients who underwent total hip replacement with shortening osteotomy are satisfactory. As the leg length inequality increases after surgery, functional results worsen. There is a positive correlation between the patient's perception of leg length discrepancy and radiological shortness. The reference values that impair functional results in hip prosthesis with shortening are greater than the values specified for primary hip prostheses in the literature, and it can be said that hip prostheses with shortening osteotomy tolerate shortness better.