Mersin yöresinde envanteri yapılan gelir getirici türler ve yöre halkına katkısı
Income generating species and their contribution to local people in Mersin region
- Tez No: 724517
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM İNANÇ ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Odun Dışı Orman Ürünleri, Gelir Getirici Türler, Envanter, Orman Köylüsü, Mersin Yöresi, Non Wood Forest Product, Income-Generating Species, Inventory, Forest Villager, Mersin Region
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Orman Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de gelir getirici türlerin öneminin kavranmasına paralel olarak kullanım alanı ve yoğunluğu her geçen gün artmaktadır. Oduna dayalı üretime kıyasla daha az fiziksel güç ve aktivite gerektirmesi, finansal fayda açısından daha verimli olması ve aynı zamanda iklim dostu bir faaliyet olması gibi avantajları gelir getirici türlerin öneminin kavranmasına katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada, Mersin Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde envanteri yapılan gelir getirici türlerin tespiti ile bu türlerin orman köylüsü üzerindeki sosyo- kültürel ve sosyo-ekonomik etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma büro ve anket çalışması olarak iki farklı aşamada gerçekleştirilmiştir. Büro çalışması kapsamında çalışma alanı içerisindeki orman köylerinin belirlenmesi ve envanteri yapılan gelir getirici türlerin tespiti çalışmaları OGM kayıtlarından elde edilmiş olup, anket çalışmasına altlık olarak kullanılmıştır. Mersin Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde kalan toplam 28 adet orman köyden 24'ünde envanteri yapılan 12 adet gelir getirici tür için rastgele 224 kişi ile anket çalışması yapılmıştır. Anket uygulamasına katılan köylülerin %67,4'ü erkek ve %32,6'sı kadınlar, yaş aralığı bakımından en çok katılımı %39,3'ünü 46-65 yaş aralığı ve en az katılım ise %11,2 ile 18-25 yaş aralığı, aylık ortalama gelirleri bakımdan ise en çok %58,9'u 1000- 2000 TL aralığında iken en az ise %1,8'le 5000 ve üstü aralığı geliri oluşturmaktadır. Yöre halkına en çok katkı yapan türler; Kekik, Zeytin, Keçiboynuzu ve Defne'dir. Horozlu köyü köyler arasından gelir getirici türlerden en çok gelir elde eden köydür. Gelir getirici türler Türkiye'nin kırsal ve ulusal ekonomisinde önemli bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
In parallel with the understanding of the importance of income-generating species in our country, as in the world, the area of use and density are increasing day by day. Compared to wood-based production, its advantages such as requiring less physical strength and activity, being more efficient in terms of financial benefits and being a climate-friendly activity contribute to the understanding of the importance of income-generating species. In this study, it is aimed to determine the income-generating species that are inventoried within the boundaries of Mersin Forestry Management Directorate and to reveal the socio-cultural and socio-economic effects of these species on the forest villager. The study was carried out in two different stages as office and survey study. Within the aim of the office study, the determination of the forest villagers in the study area and the determination of the income generating species were obtained from the OGM records and were used as a base for the survey study. A survey was conducted with 224 people randomly for 12 pieces inventoried income generating type in 24 of 28 pieces' forest village within the borders of Mersin Forestry Management Directorate. 67.4% of the villagers participating in the survey are men and 32.6% are women, in terms of age range, the highest participation is 39.3% in the age range of 46-65 and the least participation is between the ages of 11.2% and 18-25. In terms of age range and monthly average income, most 58.9% of them are in the range of 1000-2000 TL, while the least 1.8% is in the income range of 5000 and above. The species that contribute the most to the local people are; Thyme, Olive, Carob and Laurel. The village of Horozlu is the village that earns the most income from income generating species among the villages. Income generating species play an important role in Turkey's rural and national economy.