Impact of delayed corrective feedback on Turkish EFL students' improvement in interactive tasks: A study with preparatory students
Gecikmeli geri bildirimin etkileşimli aktivitelerde kullanımının Türk öğrencilerinin konuşma becerilerinin gelişimine etkisi: Hazırlık öğrencileriyle bir çalışma
- Tez No: 724581
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL DURMUŞOĞLU KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Düzeltici sözel geri dönüt, Geciktirilmiş düzeltici sözel geri dönüt, Etkileşimli aktiviteler, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrenciler, Hibrit eğitim, Oral corrective feedback, Delayed oral corrective feedback, Interactive activities, EFL learners, Hybrid teaching
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Konuşma becerisinin önem kazanmasıyla öğrencilerin performanslarına verilen geri dönüt bir gerekliliktir. Sözel düzeltici geri dönütün verileceği zaman ise tartışılmaktadır. Geciktirilmiş düzeltici geri dönütün kendi başına ve öğrencilerin konuşma yeteneklerine katkısını ölçen çok az çalışmada yer alması ve daha az kaygıya sebep olması açısından tavsiye edildiği gözlemlenmiştir. Dolayısıyla, etkileşimli aktivitelerden sonra geciktirilmiş düzeltici geri dönütün üniversite hazırlık programında hibrit eğitim alan öğrencilerin konuşma becerilerine olan katkısı ölçülmek istenmiştir. Nicel veri öğrencilerin interaktif konuşma becerilerini ölçen konuşma sınavlarıyla ve nitel veri deney gruplarına uygulanan bir anketle elde edilmiştir. İçerik analizi ve SPSS programı analizler için kullanılmıştır. Nicel veri bu tür geri dönütün öğrencilerin etkileşimli ve genel konuşma becerilerinin geliştirilmesinde etkili olduğunu ortaya koymuştur. Nitel veri analizi ise öğrencilerin kullanılan aktivitelerine karşı olumlu bir tutum geliştirdiklerini, İngilizcelerinin aldıkları geri dönüt ile geliştiğini ve hatalarını kavradıklarını, bu uygulamanın daha az kaygıya sebep olarak öğrencilerin duygusal durumlarına pozitif etkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Because speaking as an interactive skill has gained importance, feedback to oral productions has become a part of teaching cycle. On this point, one of the controversial issues while providing OCF is timing. There are few studies carried out for this point, and although delayed OCF is offered in terms of its leading to less anxiety, there is no single study dealing with it on its own terms and its relation to speaking skills improvement of learners. Thus, the study aimed to reveal whether there are any effects of delayed OCF on tertiary level EFL learners when offered after interactive activities in hybrid teaching. Mixed methods design was applied. For quantitative data, learners' speaking performances were measured in pre and post-tests while the qualitative data were attained through a survey implemented among experimental groups. Content analysis and SPSS program were utilized for analysis. The quantitative findings indicate that delayed OCF is effective in improving learners' speaking skills in interactive communication and in general. Also, qualitative analysis shows that learners have formed positive attitudes towards interactive activities, improved their English and understand their errors clearly, and the treatment has affected learners' emotional state positively thanks to making them feel less anxiety.