Exploring the impact of digital tools on preparatory class students' writing anxiety
Dijital araçların hazırlık sınıfı öğrencilerinin yazma kaygısı üzerindeki etkisinin araştırılması
- Tez No: 991950
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY KIRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otomatik geri bildirim, Yabancı dil hazırlık okulu, Yazma kaygısı, Öğretmen dönütü, Automated feedback, Foreign language preparotary school, Writing anxiety, Teacher feedback
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Küreselleşen dünyada İngilizce, uluslararası iletişimin temel aracı haline gelmiştir. Ancak yabancı dil öğrenimi yalnızca bilişsel bir süreç değil, aynı zamanda öğrencilerin duyuşsal özelliklerinden güçlü biçimde etkilenen karmaşık bir süreçtir. Özellikle yazma becerisi, üniversite düzeyinde öğrencilerin akademik başarılarının değerlendirilmesinde merkezi bir rol oynamakta ve bu durum yazma kaygısını önemli bir engel haline getirmektedir. Yazma kaygısı yaşayan öğrenciler yazma görevlerinden kaçınma eğilimi gösterebilmekte, bu da akademik performanslarını ve dil gelişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Türkiye'de yabancı dil öğretimi bağlamında yazma etkinliklerinin çoğunlukla hata tespiti ve değerlendirme odaklı yürütülmesi, öğrencilerin yazmayı kaygı verici bir süreç olarak algılamalarına yol açmaktadır. Son yıllarda eğitimde dijitalleşmenin artmasıyla birlikte, anlık ve kişiselleştirilmiş geri bildirim sunan dijital yazma araçları bu soruna alternatif bir çözüm olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma, dijital yazma araçlarının üniversite hazırlık öğrencilerinin yazma kaygısı üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, İstanbul'daki özel bir üniversitenin Yabancı Diller Yüksekokulunda öğrenim gören A2 seviyesindeki 36 hazırlık öğrencisiyle yürütülmüştür. Sıralı Açıklayıcı Karma Desen kullanılan çalışmada öğrenciler deney ve kontrol gruplarına ayrılmıştır. Sekiz hafta süren uygulama sürecinde deney grubunda Grammarly ve Write & Improve gibi dijital yazma araçları kullanılırken, kontrol grubunda geleneksel kâğıt-kalem yöntemi uygulanmıştır. Nicel veriler İkinci Dilde Yazma Kaygısı Ölçeği aracılığıyla toplanmış, nitel veriler ise yazılı görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Araştırma bulguları, dijital yazma araçlarının bilişsel ve somatik kaygıyı azalttığını ve yazma görevlerinden kaçınma davranışını düşürdüğünü göstermektedir. Nicel analizler, deney grubunda yazma kaygısının özellikle bilişsel ve somatik boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma olduğunu ortaya koymuştur. Boyut düzeyindeki karşılaştırmalar, dijital yazma araçlarının yazma kaygısının alt boyutları üzerinde anlamlı bir etki oluşturduğunu göstermektedir. Nitel bulgular ise öğrencilerin dijital geri bildirimi yargılayıcı olmayan, güvenli ve motive edici bir destek olarak algıladıklarını ortaya koymuştur. Sonuç olarak, dijital yazma araçlarının yabancı dil öğretiminde yazma kaygısının azaltılmasında etkili ve destekleyici bir rol üstlenebileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In globalized society, English is widely recognized as the primary language of international communication. However, learning a foreign language involves more than mastering grammatical rules; it is a complex process in which emotional factors play a significant role. For university students, writing is often considered the most challenging language skill, as it is closely associated with academic evaluation. This pressure frequently leads to writing anxiety, which may cause learners to avoid writing tasks and negatively affect both their academic performance and language development. In traditional classroom settings, public error correction and delayed feedback may increase students' fear of judgment, further intensifying writing anxiety. This study investigates the role of digital writing feedback tools in reducing writing anxiety among A2-level university students studying English at a foundation university in İstanbul, Turkey. This proficiency level was selected because students at this stage transition from sentence-level writing to paragraph writing, a process that often increases stress. The study was conducted over an eight-week period and employed a quasi-experimental design with a control group (n = 16) and an experimental group (n = 20). While the control group received traditional paper-based instruction and teacher feedback, the experimental group used digital writing feedback tools, which provided immediate and private feedback. A mixed-methods approach was adopted to collect data. Quantitatively, the Second Language Writing Anxiety Inventory was administered as both a pre-test and post-test to measure changes in anxiety levels. The results, analyzed using JASP software, revealed a statistically significant reduction in writing anxiety across all dimensions in the experimental group (p < .05). Dimension-level analyses further demonstrated that the reduction was particularly significant in the cognitive and somatic anxiety sub-dimensions, as well as in the avoidance behavior component. These findings indicate that digital writing tools had a differentiated and statistically meaningful impact on the sub-dimensions of writing anxiety. Qualitatively, written interviews were conducted with the experimental group and analyzed through thematic analysis. The findings indicated that students perceived digital writing tools as non-judgmental aids, emphasizing that private and instant feedback helped them feel more comfortable and reduced their physical stress and fear of evaluation during writing tasks.