Sosyal medyanın örgüt içindeki rolünün sosyo-demografik özellikler açısından incelenmesi: Kamu hastanesi üzerinde bir çalışma
Investigation of the role of social media in the organization in terms of sociodemographic characteristics: Study on a public hospital
  1. Tez No: 724835
  2. Yazar: SEZEN ÖNER YÜCE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLHAN KALMUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, İletişim Bilimleri, Healthcare Management, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Sosyal Medya, Örgüt İçi İletişim, Sosyal Medya Uygulamaları, Communication, Social Media, Internal Communication, Social Media Applications
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kişilerin kendilerini ifade ettikleri ve diğer kişilerle bağlantı içine girilen yeni sanal ortama sosyal medya denilmektedir. İnternet ve akıllı telefonların hayatımıza girmesi ile birlikte günlük rutinimize giren sosyal medya uygulamaları gün geçtikçe daha önemli hale gelmektedir. İnsanlarla kurduğumuz iletişimde sosyal medya büyük bir paya sahiptir. Bu sebeple de kurum içi iletişim içinde incelenmesi gereken bir olgudur. Bu çalışmanın amacı sosyal medyanın örgüt içindeki rolünün sosyodemografik özellikler açısından incelenmesidir. Öncelikle sosyal medya ve iletişim konularının kavramsal çerçevesi çizilmiş, daha sonra örgüt içi iletişim konusu incelenmiştir. Bu doğrultuda İstanbul'da bulunun bir kamu hastanesindeki 320 sağlık çalışanına araştırma anketi uygulanmıştır. 'Sosyal medyanın örgüt içi iletişimindeki rolü' adlı ölçeğin özelliklerini ve güvenilirliklerini değerlendirmek üzere faktör analizi yapılmıştır. Anket içerisindeki ifadelerden analiz sonuçlarına göre 7 boyut oluşturulmuştur. Bu boyutlar; Biçimsel İletişim Boyutu, Sanal İletişim Boyutu, Sohbet ve Etkinlikler Boyutu, Dedikodu ve Söyleyiş Boyutu, İnformal Gruplar Boyutu, İfade Rahatlığı Boyutu ve Şakalar Boyutudur. Alt boyutların sosyodemografik özelliklere göre fark yaratıp yaratmadığını tespit etmek için Bağımsız Gruplar t testi ve Anova testi uygulanmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre sağlık çalışanlarının sosyal medyayı kurum içi iletişimde iletişim aracı olarak kullandıklarını, sosyodemografik özelliklerden cinsiyet, medeni durum, unvan, yaş ve eğitim durumu bakımından kullanımda anlamlı fark olmadığı, kurumda çalışma süresine göre sohbet ve etkinlikler boyutu ile şakalar boyutunda anlamlı değişiklerin olduğu saptanmıştır. Örgüt içi işleyiş rutininde sosyal medyanın yaygın olarak kullanıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The new virtual environment where people express themselves and connect with other people is called social media. With the introduction of the internet and smartphones into our lives, social media applications that enter our daily routine are becoming more important day by day. Social media has a large share in our communication with people. For this reason, it is a phenomenon that should be examined in organizational communication. The aim of this study is to examine the role of social media in the organization in terms of sociodemographic characteristics. First of all, the conceptual framework of social media and communication issues was drawn, then the subject of intra-organizational communication was examined. In this direction, a research questionnaire was applied to 320 health workers in a public hospital in Istanbul. Factor analysis was conducted to evaluate the characteristics and reliability of the scale named“The role of social media in intra-organizational communication”. According to the results of the analysis from the expressions in the questionnaire, 7 dimensions were created. These dimensions are; Formal Communication Dimension, Virtual Communication Dimension, Chat and Events Dimension, Gossip and Speech Dimension, Informal Groups Dimension, Comfort of Expression Dimension and Jokes Dimension. Independent Groups t-test and Anova test were applied to determine whether the sub-dimensions made a difference according to sociodemographic characteristics. According to the results of the analysis, it was determined that health professionals use social media as a communication tool in internal communication, there is no significant difference in terms of sociodemographic characteristics such as gender, marital status, title, age and educational status. It has been determined that there are significant changes in the dimensions of chat and activities and jokes according to the working time in the institution. It has been observed that social media is widely used in the internal working routine of the organization.