Uluslararası halkla ilişkiler ve kamu diplomasisi perspektifinden TRT Avaz program içeriklerinin incelenmesi
Analysis of TRT Avaz program contents from the perspective of international public relations and public diplomacy
- Tez No: 724896
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CEBRAİL SADAKAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Radyo-Televizyon, Uluslararası İlişkiler, Public Relations, Radio and Television, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Diplomasi, Kamu Diplomasisi, Uluslararası Halkla İlişkiler, Karabağ Sorunu ve TRT Avaz Televizyon Kanalı, Diplomacy, Public Diplomacy, International Public Relations, Karabakh Issue and TRT Avaz Television Channel
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Modern dünyada kitle iletişim araçlarının ulaşmış olduğu yaygınlık, bir yandan ulus devletlerin siyasi sınırlarını enine keserken; diğer yandan kaynak ile hedef kitle arasındaki sınırları silmektedir. Kitle iletişim araçlarının mekândan bağımsız olarak anlık etkileşime cevaz veren nüfuz edici gücü sayesinde günümüzde geniş kitlelere ulaşmak kolaylaşmıştır. Diğer yandan kitle iletişim araçlarında kaydedilen gelişmelere paralel olarak dünyada kamu diplomasisi ve uluslararası halkla ilişkiler faaliyetleri artmaktadır. Bu minvalde Türkiye, siyasi sınırları dışında yaşayan ancak Türkçe konuşan topluluklara yönelik kamu diplomasisi ve uluslararası halkla ilişkiler faaliyetleri yürütmektedir. Bu çerçevede Türkçe konuşan toplulukların yoğun olarak yaşadığı coğrafyalara yönelik yayınlar yapmak maksadıyla 21 Mart 2009 tarihinde TRT Avaz televizyon kanalı yayına başlamıştır. Çalışma; Türkiye'nin TRT Avaz televizyon kanalı üzerinden gerçekleştirdiği kamu diplomasisi ve uluslararası halkla ilişkiler faaliyetlerini odağa almakta ve anılan kavramların tariflerinde yer alan etkileşim süreçlerini uluslararası kamuoyu oluşturulması bakımından irdelemektedir. Dolayısıyla amaç, uygulama ve yöntem bakımından kamu diplomasisi ile benzerlik gösteren uluslararası halkla ilişkiler faaliyetleri TRT Avaz televizyon kanalı tarafından gerçekleştirilen yayınlar üzerinden incelenmek üzere çalışmanın araştırma bölümünde yer almaktadır. Bu maksatla Türkiye'nin siyasi sınırları dışında yaşayan Türkçe konuşan topluluklara yönelik yayınlar gerçekleştiren“Avrasya Gündemi”adlı haber programı çalışmanın araştırma evreni olarak belirlenmiştir. Diğer yandan Karabağ meselesi nedeniyle 27 Eylül 2020 ile 10 Kasım 2020 tarihleri arasında Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Karabağ sorununa yönelik çatışmaların yaşandığı süreçte anılan haber programının yayınlanan bölümleri araştırma örneklemi olarak incelenmektedir. Böylece Avrasya Gündemi adlı haber programından yayınlanan haber, yorum ve uzman görüşlerinden oluşan içeriklerde kullanılan Azerbaycan'a yönelik olumlayıcı meşrulaştırmalar ile Ermenistan'a yönelik eleştirel yergiler kamu diplomasisi ve uluslararası halkla ilişkiler perspektifinden incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The prevalence of mass media in the modern world, on the one hand, cuts across the political borders of nation-states; on the other hand, it erases the boundaries between the source and the target audience. Thanks to the penetrating power of mass media that allows instant interaction regardless of location, it has become easier to reach large masses today. On the other hand, in parallel with the developments in mass media, public diplomacy and international public relations activities are increasing in the world. In this respect, Turkey carries out public diplomacy and international public relations activities for Turkish-speaking communities living outside its political borders. In this context, TRT Avaz television channel started broadcasting on March 21, 2009 in order to broadcast on geographies where Turkish-speaking communities live intensively. Study; It focuses on the public diplomacy and international public relations activities carried out by Turkey through the TRT Avaz television channel and examines the interaction processes in the definitions of the aforementioned concepts in terms of forming international public opinion. Therefore, international public relations activities, which are similar to public diplomacy in terms of purpose, practice and method, are included in the research part of the study to be examined through the broadcasts of TRT Avaz television channel. For this purpose, the news program“Avrasya Gündemi-Eurasia Agenda”, which broadcasts for Turkish-speaking communities living outside the political borders of Turkey, has been determined as the research universe of the study. On the other hand, the parts of the aforementioned news program during the conflict between September 27, 2020 and November 10, 2020, between Azerbaijan and Armenia due to the Karabakh issue, are analyzed as a research sample. Thus, affirmative legitimations against Azerbaijan and critical satires against Armenia used in the contents of news, comments and expert opinions broadcast on the news program Avrasya Gündemi-Eurasia Agenda are examined from the perspective of public diplomacy.