Kan örneği alınacak 2-12 ay arası bebeklerde anne kucağı ve müzikli dönencenin ağrıya etkisi
The effect of mother's lap and musical mobile on pain in infants aged 2-12 months whose blood sample be taken
- Tez No: 724948
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL İNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Müzikli dönence, Anne kucağı, Ağrı, Dikkati başka yöne çekme, Kan alma, Musical mobile, Mother's lap, Pain, Distraction, Phlebotomy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Hastane ortamında invaziv girişimler çocuklar için önemli ağrı kaynağıdır. Bu çalışma, çocuklarda kan alma işlemi sırasında uygulanan anne kucağı ve müzikli dönencenin çocukların ağrı düzeyine etkisini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Çalışma Haziran- Ekim 2021 arasında 2-12 ay arası 108 bebekte randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Çocuklar rastlantısal olarak üç eşit gruba ayrıldı. Birinci grup müzikli dönence, ikinci grup anne kucağı ve üçüncü grubu herhangi bir müdahale yapılmadan rutin kan alma işlemi uygulanan bebekler oluşturdu. Bebeklerin ağrı düzeyleri gözlemci hemşire tarafından FLACC ağrı ölçeği ile değerlendirdi. Deney ve Kontrol grubundaki bebeklerin işlem öncesi, sırası ve sonrasına ait ağrı ortalama puanları karşılaştırıldığında; işlem öncesi ağrı puanları (MD: 1,81±2,05/ AK:1,42±1,62/ K:2,22±1,98) açısından gruplar arasında istatiksel düzeyde anlamlı fark bulunmazken (p>0,05), işlem sırası (MD: 5,36±2,12/ AK:5,25±/ K: 8,44±1,44 ) ve işlem sonrası ağrı ortalamalarında (MD:3,77±2,03./ AK:3,02±1,87/ K:5,11±1,93) istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p=0,001). Kontrol grubu ağrı skoru anne kucağı ve müzikli dönence grubundan istatistiksel düzeyde anlamlı ölçüde yüksek bulundu (p=0,001). Anne kucağı ve müzikli dönence grupları arasındaki fark ise istatiksel düzeyde anlamlı bulunmadı (p>0,05). İşlem sonrası ağrı skorları açısından gruplar karşılaştırıldığında; her üç grup arasında istatistiksel düzeyde anlamlı farklılık olduğu, en düşük ağrı skorunun anne kucağı grubuna ait olduğu saptandı (p=0,001). Sonuç olarak, kan alma işlemi sırasında bebeğin anne kucağında olması ya da müzikli dönence kullanılması bebeklerde kan alma sırasında oluşan ağrıyı azaltmada etkilidir. Ağrıyı azaltmada en etkili yöntem kan alma işlemi sırasında bebeğin anne kucağında olmasıdır. İki yöntem de bebeklerde kan alma işlemi sırasında oluşan ağrı azaltmada kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Invasive interventions in the hospital environment are an important source of pain for children. This study was carried out to evaluate the effects of the mother's lap and musical mobile during the phlebotomy procedure on the pain level of children. The study was conducted as a randomized controlled experimental study in 108 infants aged 2-12 months between June and October 2021. Children were randomly divided into three equal groups. The first group is musical mobile, the second group mother's lap, and the third group is routine phlebotomy without any intervention. The infants' pain scores have been measured by observer nurse. When the average pain scores of infants in the experiment and control groups are compared before, during and after process; while there was no significant statistical difference between the groups in terms of pain scores (MD: 1,81±2,05/ AK:1,42±1,62/ K:2,22±1,98) before process (p>0.05), statistically significant difference was determined in the pain averages during (MD: 5,36±2,12/ AK:5,25±/ K: 8,44±1,44) and after (MD:3,77±2,03./ AK:3,02±1,87/ K:5,11±1,93) the procedure (p=0.001). Pain score of control group was found statistically and significantly higher than the mother's lap and musical mobile group (p=0.001). The difference between mother's lap and musical mobile groups was not determined a statistically significant difference (p>0.05). When the groups are compared in terms of pain scores after process, it was determined that there was a statistically significant difference between all three groups, the lowest pain score belonged to the mother's lap group, the musical mobile was in the second place, and the highest pain score belonged to the control group. (p=0.001). As a result, having the baby on the mother's lap or using a musical mobile during the phlebotomy process is effective in reducing the pain that occurs during phlebotomy in babies. The most effective method to reduce the pain is to have the baby in the mother's lap during the phlebotomy procedure. Both methods can be used to reduce pain during the phlebotomy procedure in infants.