Ege bölgesindeki atlarda anaplasma phagocytophilum varlığının araştırılması
Investigation of anaplasma phagocytophilum presence of horses in aegean region
  1. Tez No: 725179
  2. Yazar: HASAN TOKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN KARAGENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anaplasma phagoctophilum, Anaplasmosis, Nested PCR, Anaplasma phagoctophilum
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Günümüzde değişen çevresel koşullar ve küresel iklim değişikliği ile beraber, ticari üretimin yaygınlaşmasına bağlı olarak tarımsal ve hayvansal üretimin sürekli gelişmesi sonucunda son yıllarda dünya genelinde Anaplasma phagocytophilum gibi vektör kaynaklı zoonotik hastalıkların giderek arttığı ve daha geniş alanlara yayıldığı gözlenmektedir. A. phagocytophilum nötrofilleri işgal eden ve morula adı verilen intravakuolar agregatlar oluşturan zorunlu bir hücre içi bakteridir ve Ixodes spp. tutmaları ile konaklarına bulaşmaktadır. A. phagocytophilum geniş bir konakçı yelpazesine sahiptir ve insanlar da dahil olmak üzere birçok memeli türünde ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Bununla birlikte, klinik semptomlar subklinikten ölümcül durumlara kadar değişmektedir, bu nedenle hem insan hem de veteriner hekimlikte A. phagocytophilum'dan kaynaklı klinik olayların önemli ölçüde eksik bildirildiği düşünülmektedir. Anaplasma phagocytophilum atlarda iştahsızlık, letarji, hemoraji ve topallıkla seyreden akut bir hastalığa neden olmaktadır. Bugüne kadar Türkiye'de A. phagocytophilum'un atlarda varlığı ile ilgili sadece iki çalışma bulunmaktadır. Bu tez çalışmasında Ege Bölgesinde yetiştirilen atlarda A. phagocytophilum'un olup olmadığının nested PCR yöntemi kullanılarak tespit edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, Aydın (n:69), Denizli (n:53) ve İzmir (n:64) illerinde yetiştirilen atlardan toplamda 186 adet kan örneği alınmış ve DNA izolasyonu sonrasında nested PCR analizleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Bu çalışma sırasında elde edilen hiçbir DNA örneğinde A. phagocytophilum varlığı tespit edilmemiştir. Sonuç: Sonuç olarak, bu çalışma, Ege Bölgesi'nde örneklerin elde edildiği alanlarda, atların A. phagocytophilum'un epidemiyolojisinde önemli bir rol üstlenmediğini göstermiştir. Bununla birlikte, daha önce sığır ve köpekler üzerinde yapılan çalışmalar A. phagocytophilum'un Ege Bölgesi'nde yaygın olarak bulunduğunu ortaya koymuştur. Aynı bölgedeki atlarda A. phagocytophilum'un tespit edilememesinin bölgede var olan A. phagocytophilum'un antijenik yapısı, vektör kenelerin varlığı, örnekleme zamanı, kullanılan tanı tekniği gibi pek çok nedenden kaynaklanmış olabileceği düşünülmektedir. Bütün bu hipotezlerin değerlendirilebilmesi için A. phagocytophilum'un epidemiyolojisinde rol oynayan bütün etkenlerin bir arada incelendiği daha kapsamlı çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: It has been observed in recent years that vector-borne zoonotic diseases such as Anaplasma phagocytophilum have been increasing and spreading to larger areas throughout the world as a result of the continuous development of agricultural and animal production, expansion of commercial production, and altered environmental conditions along with global climate change. A. phagocytophilum is an obligate intracellular bacterium that invades neutrophils and forms intravacuolar aggregates referred to as morula. The parasite infects their hosts through Ixodes spp. ticks. A. phagocytophilum has a wide host range and can cause serious diseases in many mammalian species, including humans. As symptoms range from subclinical to fatal, clinical cases due to A. phagocytophilum infections are thought to be significantly underreported in both human and veterinary medicine. A. phagocytophilum causes an acute disease in horses with loss of appetite, lethargy, hemorrhage and lameness. To date, there are only two studies on the presence of A. phagocytophilum in horses in Turkey. The aim of the current thesis was to determine the presence of A. phagocytophilum in horses bred in the Aegean Region using nested PCR. Material and Methods: In the present study, a total of 186 blood samples were taken from different horses bred in Aydın (n: 69), Denizli (n: 53) and İzmir (n: 64) provinces and nested PCR analyzes were performed after DNA isolation. Results: A. phagocytophilum could not be detected in any of the DNA samples examined in the current study. Conclusions: It appears that horses do not play an important role in the epidemiology of A. phagocytophilum in the above-mentioned provinces of the Aegean Region. This is in contrast to evidence gathered from previous studies performed on cattle and dogs indicating that the disease is relatively common in the Aegean Region. It is suggested that the inability to detect A. phagocytophilum in horses in the same region may be due to a range of factors including, but not limited to, the antigenic structure of A. phagocytophilum present in the region, the presence of vector ticks, time of sampling, and/or the diagnostic technique used. More comprehensive studies should be performed in order to evaluate whether or not, and to what extent, these factors play a role in the epidemiology of A. phagocytophilum.