Ergenlerin algılanan helikopter ebeveyn tutumları ile bağlanma stillerinin incelenmesi
Investigation of the percieved helicopter parent attitudes and attachment styles of adolescents
- Tez No: 725238
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ F. SEMA GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Helikopter Ebeveyn, Bağlanma Stilleri, Ebeveyn Tutumu, Helicopter Parent, Attachment Styles, Parental Attitude
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmada algılanan helikopter ebeveyn tutumu ile bağlanma stilleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu ilişkilerle katılımcıların anne ve babalarının eğitim düzeyleri, anne ve babanın mesleği, katılımcının sahip olduğu kardeş sayısı, anne ve babanın birliktelik durumu ve gelir düzeyleri gibi değişkenlerin etkisi incelenmiştir. İlişkisel tarama modeli çerçevesinde düzenlenen araştırmanın örneklemini Toros Üniversitesinde öğrenim gören Sağlık Bilimleri Fakültesi ve İktisadi İdari Bilimleri Fakültesi psikoloji bölümü 162 kadın öğrenci ve 33 erkek öğrenci toplam 195 kişi oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Algılanan Helikopter Ebeveyn Tutum Ölçeği, İlişki Ölçekleri Anketi ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Ölçekler Google form üzerinden uygulanmıştır. Verileri analiz etmek için çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda algılanan helikopter ebeveyn tutumu ile güvenli ve korkulu bağlanma arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Algılanan helikopter baba tutumu ile kayıtsız bağlanma arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between perceived helicopter parental attitude and attachment styles was examined. With these relationships, the effects of variables such as the education level of the participants' parents, the profession of the mother and father, the number of siblings the participant has, the state of being together and the income levels of the parents were examined. The sample of the study, which was organized within the framework of the relational scanning model, consisted of 162 female students and 33 male students in total, 195 students from the Faculty of Health Sciences and Faculty of Economics and Administrative Sciences, psychology department at Toros University. Perceived Helicopter Parental Attitude Scale, Relationship Scales Questionnaire and Personal Information Form were used to collect data. Scales were applied via Google form. Multiple regression analysis was used to analyze the data. As a result of the research, it has been revealed that there is a significant relationship between perceived helicopter parental attitude and secure and fearful attachment. It has been revealed that there is a significant relationship between perceived helicopter father attitude and dismissive attachment.