Endodontik tedavi görmüş lezyonlu maksiller santral dişte hazırlanmış farklı protez altyapılarının sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of different prosthetic infrastructures prepared in endodontically treated maxillary central tooth with lesion with finite element analysis
  1. Tez No: 725287
  2. Yazar: GÜLŞAH İÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER KIRMALI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: periapikal lezyon, metal destekli porselen, zirkonya, E-max, sonlu elemanlar analizi, periapical lesion, metallic framework porcelain, zirconia, E-max, finite element analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Bu çalışmada, lezyonlu ve kanal tedavili maksiller sağ santral kesici dişlerin fiber post ile restorasyonunun ardından farklı altyapı malzemeleri kullanılarak kuronlanması durumunda statik yük altında meydana gelen yapısal gerilme dağılımlarının sonlu elemanlar analizi (SEA) yöntemi ile incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Diş bileşenlerin oluşturulmasında ve ölçülerin parametrik hale dönüştürülmesinde ileri düzey bir 3 Boyutlu (3B) parametrik katı modelleme yazılımı (Solidworks) paket programı kullanıldı. SEA yöntemi ile literatürdeki verilere göre destekleyici dokularla beraber mevcut maksiller santral diş, alveolar kemik ve periodontal ligamentin (PDL) ortalama anatomik boyutlarına uygun olarak, 5 farklı model oluşturuldu. Eleman seçimi, malzeme özelliklerinin tanımlanması, sonlu eleman modeli ağ örgüsünün oluşturulması, işlemleri yapıldı. Yükler ve sınır koşulları belirlendi. Çözüm aşamasında elde edilen sonuçlarla düğüm noktaları için deformasyon miktarı ve gerilme gibi değerleri üretildi. Analiz sonuçları elde edilerek sonuçlar görselleştirildi. Değerlendirmeleri yapıldı. Bulgular: Modellerdeki oluşan eşdeğer gerilmeler Von Mises hipotezine göre hesaplanmıştır. Oklüzal yükleme yapıldıktan sonra oluşan gerilmeler tüm modellerde benzer bölgeler üzerinde yoğunlaşmıştır. Faklı kuronları içeren modellerin değerlerinde farklıklar gözlenerek E-max kurana ait modelde en yüksek değer elde edilmiştir. Periapikal lezyon, bulunduğu tüm modellerde düşük gerilmelerin izlendiği alan olmuştur. Tüm modellerden elde edilen maksimum eşdeğer gerilmesi dişlerin serviko-bukkal kole bölgesinde gözlenmiştir. Sonuç: Periapikal lezyonu bulunan kanal tedavili dişlerde farklı kuron alternatiflerinin diş bileşenleri üzerinde oluşan gerilme dağılımında etkilediği doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the structural stress distributions under static load by using finite element analysis (SEA) method when lesioned and root canal-treated maxillary right central incisors were crowned using different infrastructure materials after restoration with fiber post. Method: An advanced 3D parametric solid modeling software (Solidworks) package program was used to create the dental components and convert the dimensions to parametric. According to the data in the literature, using the finite element method, 5 different models were created in accordance with the average anatomical dimensions of the existing maxillary central tooth, alveolar bone and periodontal ligament (PDL) together with the supporting tissues. Element selection, definition of material properties, creation of finite element model mesh, operations were done. Loads and boundary conditions were determined. With the results obtained in the analysis phase, values such as the amount of deformation and stress were produced for the nodal points. Analysis results were obtained and the results were visualized. Evaluations were made. Results: The equivalent stresses in the models were calculated according to the Von Mises hypothesis. The stresses after occlusal loading were concentrated on similar regions in all models. Differences were observed in the values of the models containing different crowns, and the highest value was obtained in the model of the E-max crown. The periapical lesion was the low stresses area and observed in all models. The maximum equivalent stress obtained from all models was observed in the cervico-buccal region of the teeth. Conclusion: It has been confirmed that different crown alternatives affect the stress distribution on tooth components in root canal treated teeth with periapical lesions.