Azerbaycan yükseköğretiminde kadınların bölüm seçimini etkileyen faktörler
Factors affecting women's department selection in Azerbaijan higher education
  1. Tez No: 725318
  2. Yazar: HAMAYIL ALİZADA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİS ADNAN ARSLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet İmtahan Merkezi, Tahsil Nazirliyi, Eğitim, Yükseköğretim, Nitel Araştırma, State Examination Center, Education Ministry, Education, Higher Education, Qualitative Research
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Azerbaycan yükseköğretiminde kadın öğrencilerin bölüm seçim sürecini ve bu süreçte onlara etki eden faktörleri araştırmaktır. Yöntem: Yapılan araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan olgu bilim deseni kullanılmıştır. Araştırma Azerbaycan üniversitelerinde lisans eğitimi gören 20 kadın öğrencilerle görüşme sonucu yapılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin görüşleri sonucunda Azerbaycan yükseköğretiminde kadınların bölüm seçimini etkileyen en önemli faktörün aile, toplum, iş olanakları, puan yetmezliği olduğu saptanmıştır. Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonucunda aile baskısının yükseköğretim bölüm seçiminde çok etkili faktör olduğu saptanmıştır. Bundan başka iş yükünün, iş bulma olanaklarının kadınların bölüm seçiminde etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the department selection process of female students in Azerbaijani higher education and the factors affecting them in this process. Method: The phenomenology design, which is one of the qualitative research methods, was used in the research. The research was conducted as a result of interviews with 20 female students studying at universities in Azerbaijan. Results: As a result of the students' opinions, it was determined that the most important factor affecting women's choice of department in Azerbaijan higher education was family, society, job opportunities, and score failure. Conclusion and Suggestions: As a result of the research, it was determined that family pressure is a very effective factor in choosing a higher education department. In addition, it was seen that the workload and job opportunities were effective in women's department selection. Students can receive support and help from people who have studied and graduated in these departments for a longer period of time.